Weller - Soldeerspons

€ 7,99 (incl. 21% BTW)
Voorraad: 268
2-3 wd
Extra korting!
Aantal 1€7,99Aantal 2-9€7,79Aantal 10 en meer€7,51

Weller soldeerspons

Om goed te kunnen solderen is het belangrijk om een Weller soldeerspons bij de hand te hebben. Je gebruikt deze om de punt van een soldeerbout te reinigen. Dit is nodig omdat hier tijdens het solderen vaak stukjes soldeersel blijven zitten, die door de hoge temperaturen kunnen oxideren wanneer deze te lang verhit worden. Deze stukjes zorgen ervoor dat je soldeersel minder goed hecht, waardoor de kwaliteit van je soldeerwerk achteruit gaat. Ook geeft de soldeerbout minder goed warmte door, waardoor het langer duurt om het soldeersel te smelten. De Weller soldeerspons is zo gemaakt dat wanneer je deze afveegt, deze geoxideerde stukjes eraan blijven kleven. Stop je even met solderen, veeg de punt dan aan de spons af en stop de soldeerbout terug in de houder (of in de houder van het soldeerstation). De houder voorkomt dat je tegen de hete bout aan stoot.

Gebruik voorbereiden

Bij de aanschaf van een compleet soldeerstation zit er meestal al een soldeerspons inbegrepen. Heb je een losse soldeerbout, dan zal je er een bij moeten kopen. Een Weller soldeerspons gaat lang mee, maar wanneer deze te vies is om nog effectief soldeersel op te nemen, moet je deze vervangen. Een nieuw exemplaar ziet er altijd dun uit, maar nadat je deze nat heb gemaakt zal deze uitzetten. Het makkelijkste is om de spons een paar seconden in een bakje met water te leggen. Knijp deze vervolgens boven het bakje uit, zodat deze nog wel vochtig is maar niet meer doorweekt. De spons is nu klaar voor gebruik. Het is wel belangrijk om altijd te solderen in een ruimte met goede ventilatie. Daarnaast is een veiligheidsbril belangrijk, omdat er anders soldeersel in je oog terecht kan komen, en ook de rook die vrijkomt irritatie aan de ogen kan veroorzaken

Hoe reinig je een soldeerpunt het beste?

Het gat in het midden van de spons zorgt ervoor dat je de soldeerpunt makkelijker langs de rand van het gat af kunt vegen. Door de soldeerpunt aan een vochtige spons af te vegen, zal de temperatuur hiervan dalen. Gebruik je een soldeerstation met ingebouwde thermometer, dan zal deze dus automatisch de punt gaan verhitten om de juiste temperatuur te behouden. Wacht na het afvegen dus altijd een paar seconden voor je door gaat met solderen, zodat alles weer op temperatuur is. De soldeerspons is bestand tegen hoge temperaturen, je hoeft dus niet bang te zijn om deze te beschadigen met de soldeerbout.

Specificaties
Meer over Weller - Soldeerspons (Productcode: 11835708299.6703)
 Soldeerspons
 Merk
Weller
 Afmetingen
70 x 55 x 14 mm