Soldeerstations

Een soldeerstation is enorm handig als je regelmatig soldeerwerk doet. In tegenstelling tot een losse bout heb je met een station meteen een standaard/houder ervoor. In de standaard wordt die netjes beschermd en staat hij stevig en veilig, ook als die heet is. Een dergelijk station is een belangrijk stuk gereedschap voor zowel hobbyist als professional en mag in geen enkele elektronicawerkplaats ontbreken. Wij leveren verschillende soorten, zoals een eenvoudige uitvoering zonder temperatuurregeling, maar ook geavanceerde met exacte warmteregeling of een professioneel model met vermogensregeling.

Welk soldeerstation kopen?

Het eenvoudigste exemplaar dat wij verkopen is voorzien van een aan-uitschakelaar en boutstandaard. Nadat het apparaat ingeschakeld is, warmt de bout in een aantal minuten op tot hij de juiste gebruikstemperatuur heeft bereikt. Het apparaat is prima geschikt voor eenvoudig soldeerwerk, waarbij de hittebelasting niet kritisch is. Voorbeelden hiervan zijn solderen van bedrading, van bedieningspanelen en van aansluitmateriaal. Voor het solderen van elektronica geven zowel professionals als hobbyisten de voorkeur aan een uitvoering waarvan de warmte en/of het vermogen geregeld kan worden. Door een dergelijke regeling heb je veel meer controle over het proces. Er zijn dus twee soorten regelingen. Een model met instelbaar vermogen heeft een elektronische regeling. Met de regelaar kan worden ingesteld hoeveel watt er aan de bout wordt toegevoerd. Meer wattage betekent een hogere rusttemperatuur, minder betekent een lagere hitte. Het wattage wordt ingesteld met de regelaar. Dit type heeft geen temperatuuraanduiding. Het voordeel van een dergelijk exemplaar is, dat de prijs laag is en het voor zeer veel soorten soldeerwerk prima geschikt is. Het nadeel van dit type is, dat de temperatuur daalt naarmate er meer warmtevraag is.

Een soldeerstation met instelbare temperatuur

Dit type is wat duurder omdat de functionaliteit en de ingebouwde elektronica uitgebreider is. De elektronica meet de temperatuur van het element aan de hand van de warmtekarakteristiek van het verwarmingselement. Hierdoor kan de elektronica er voor zorgen dat er meer energie aan het element wordt toegevoerd wanneer dit sneller afkoelt door bijvoorbeeld een grotere warmtevraag. Het resultaat is, dat het verwarmingselement onder de meest uiteenlopende omstandigheden dezelfde temperatuur behoudt. Het voordeel van een uitvoering met temperatuurregeling is dat je maar eenmaal de juiste temperatuur hoeft in te stellen en de elektronische regeling doet de rest. Bedenk dat alle klussen een eigen hitte vragen. Werk je met loodvrij tin, dan moet je 30 to 40 graden Celsius hoger instellen dan bij het gebruik van loodhoudend tin. Een uitvoering met temperatuurregeling heeft druktoetsen of een draaiknop waarmee je de hitte nauwkeurig kunt instellen. Daarnaast heeft een uitvoering soms temperatuuruitlezing met een of meerdere leds of met een digitale display. Een digitaal display geeft de meeste informatie want deze geeft de hitte van het verwarmingselement nauwkeurig weer in graden Celsius.

Vermogen van een soldeerbout

Bij een niet geregelde bout heb je voor fijn soldeerwerk een laag wattage nodig en voor het zwaardere werk een hoger vermogen. Bij een vermogensgeregelde kun je met de instelknop zelf het uitgangsvermogen en de rusttemperatuur instellen. Het maximale vermogen bepaalt hoe zwaar het soldeerwerk is dat je maximaal kunt doen. Voor dit type ligt dat rond de 50 watt, dat is een prima waarde voor allround elektronicawerk. Bij een temperatuurgeregelde uitvoering stel je de werktemperatuur in. Het maximale vermogen is bij dit type bepalend voor de snelheid waarmee hij na inschakelen goed heet is. Wil je een korte opwarmtijd, kies dan voor een hoge waarde. Het maximale wattage bepaalt ook hoe zwaar het soldeerwerk is dat je kunt doen zonder dat de hitte onder de ingestelde waarde kan zakken. Het grote voordeel van een temperatuurgeregelde bout is de stabiele hitte onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Hierdoor kun je snel professionele verbindingen maken en is de kans op een zogenoemde koude las waarbij het tin niet goed uitvloeit minimaal. Ben je van plan om regelmatig elektronicaschakelingen te solderen, dan is het gebruiksgemak van een dergelijk station de hogere prijs meer dan waard.

Gebruik

Het reinigen van een boutpunt vergt wat handigheid. Voor het reinigen van een dergelijke punt heeft een station een ingebouwde reinigingsspons. Er zijn twee types sponzen. De gele kunststof spons moet je voor gebruik nat maken, zodat door de hitte de punt niet beschadigd raakt. Nadat je hem nat gemaakt hebt, haal je de punt met de vlakke kant over de spons om overtollig tin en vloeimiddel te verwijderen. De tweede soort is de metalen messingspons. Deze bestaat uit gekruld messingband. Je mag hem niet nat maken voor gebruik. Om de punt te reinigen haal je hem over de metaalspons heen of steek je hem recht in de spons. Op deze manier verwijder je overtollig tin. Het is belangrijk om de punt regelmatig te reinigen, hierdoor voorkom je slechte solderingen. Voordat je een verbinding maakt, is het belangrijk dat je de onderdelen die je wilt solderen goed schoon en vetvrij maakt. Bij nieuwe onderdelen is dit vrijwel nooit een probleem. Bij het vervangen van onderdelen is het een goed idee om het te solderen oppervlak goed te reinigen bijvoorbeeld met een klein borsteltje en de onderdelen te behandelen met flux geschikt voor elektronica onderdelen. Niet alleen bevordert dat het gemak bij het solderen, maar ook de kwaliteit van de verbinding.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij het kiezen van een soldeerstation? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Prima service. Snelle leveringen en goede after sales!" 9,7
Uitstekend "Alles aanwezig snel en zeer goed betaalbaar.Verzending is top verpakking uitstekend." 9,6
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links