Desoldeerlinten

Desoldeerlint is een prima hulpmiddel voor het desolderen van elektronische componenten op een printplaat en elektrische bedrading. Hiermee en een soldeerbout kun je elke verbinding eenvoudig binnen een aantal seconden vrijmaken van tin, waarna draden en elektronische componenten eenvoudig te verwijderen zijn. Voor het gebruik ervan heb je alleen maar een bout en een scherpe kniptang nodig om het volgezogen stuk af te knippen. Let er bij gebruik op dat je bout voldoende vermogen heeft om zowel de verbinding als het lint te verwarmen. Wij leveren ze verschillende lengtes en breedtes.

Wat is dit soort lint?

Je verwijdert hiermee tin van verbindingen, bijvoorbeeld om defecte componenten van een printplaat te vervangen. Maar het is ook prima geschikt voor het verwijderen van tin bij aansluitpunten van gesoldeerde bedrading. Samenstelling en werking is eenvoudig. Het bestaat uit een band van gevlochten koperdraadjes voorzien van een vloeimiddel. Dit is meestal een hars die bij verhitting smelt en voor een snelle opname van het tin in het lint zorgt. De capillaire werking zorgt ervoor dat het vloeibare tin dat op een tineiland van een printplaat zit, tussen de koperdraadjes wordt opgenomen. Het is zeer handig voor gebruik in kleine hoekjes waar je moeilijk met een desoldeerpomp kunt komen. Het wordt ook vaak gebruikt bij kwetsbare apparatuur. Een pomp geeft altijd een schokje tegen de connectie als je op de release knop drukt. Dit kan kwetsbare elektronica mechanisch beschadigen. Met lint loop je veel minder risico dat je onderdelen beschadigt. Bovendien is het ook kleiner en lichter om mee te nemen dan een pomp en is eenvoudiger in gebruik.

Wat moet je weten over desolderen?

Om dit succesvol te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat de koperdraad waar het uit gemaakt is goed warmte geleidt. Voor het gebruik ervan heb je een bout of een soldeerstation met voldoende vermogen nodig. Gebruik daarom een bout waarmee je dikke draden kunt solderen. Voor een handbout houdt dat in dat het vermogen minimaal 45 Watt is. Een station heeft meestal al een vermogen van 60 Watt. Heb je een station met temperatuurregeling dan wordt de temperatuur door de regeling automatisch op de ingestelde temperatuur gehouden. Heb je een station met vermogensregeling, dan is het belangrijk om het vermogen hoger in te stellen dan voor normale soldeerwerkzaamheden. Let erop dat je een connectie niet te lang blijft verhitten. Door te lang verhitten kunnen met name halfgeleider componenten beschadigd worden. De maximale tijd en de maximale temperatuur die een component verhit mag worden, wordt vermeld in de datasheet van de fabrikant. Deze datasheets zijn op internet gratis te downloaden. Heb je het desolderen nog nooit eerder gedaan, dan is verstandig om je vaardigheden te oefenen.

Hoe ga je te werk bij desolderen?

Om met lint te desolderen ga je als volgt te werk. Zorg dat je bout op de juiste temperatuur is. Heb je deze net aangezet, wacht dan tot deze goed is opgewarmd. Kies de juiste breedte. Leg het uiteinde ervan op de verbinding. Druk de punt van je bout voorzichtig erop, waardoor het op de verbinding gedrukt wordt. Wacht tot beiden opwarmen en het tin smelt. Het tin zal zodra het vloeibaar wordt erin trekken. Stopt het vervolgens met vloeien, verwijder dan beiden van de verbinding zodat je deze kunt inspecteren. Knip het deel waar tin in zit af met een scherpe kniptang. Het is een goede gewoonte om iets meer af te knippen zodat je altijd een net schoon eind hebt voor de volgende desoldering.

Kies de juiste breedte lint

Het wordt in verschillende breedtes geleverd. Voor een snelle en effectieve manier van werken waarbij je de verbinding, printplaat en componenten zo kort mogelijk verhit, is het belangrijk dat je de juiste breedte kiest. Als vuistregel kun je aanhouden dat het zo breed moet zijn als het printplaat eilandje waar je aan werkt. Dus voor smalle eilandjes kies je een smal exemplaar en voor brede printplaat eilandjes kies je een breed exemplaar. Kies je te het te smal dan zal het uiteinde van het lint snel volzuigen, zonder dat al het tin van de verbinding is verdwenen. Kies je het te breed, dan duurt het langer dan nodig voordat alles weer op de juiste temperatuur is en het lint zijn werk kan doen. Werk je met regelmaat aan verschillende soorten schakelingen dan is het een goed idee om van elke breedte een rol op voorraad te hebben. We leveren ze in diverse lengtes. Heb je het niet zo vaak nodig, dan zijn een aantal rolletjes van 1,5 meter van verschillende breedtes vaak voldoende. Maak je veel gebruik ervan, dan loont het grotere rolletjes te kopen. Bij een grotere lengte zakt de prijs per meter.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze linten of wens je advies? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Prima service. Snelle leveringen en goede after sales!" 9,7
Uitstekend "Alles aanwezig snel en zeer goed betaalbaar.Verzending is top verpakking uitstekend." 9,6
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links