Desoldeerlinten

Desoldeerlint is een prima hulpmiddel voor het desolderen van elektronische componenten op een printplaat en elektrische bedrading. Met desoldeerlint en een soldeerbout kun je elke soldeerverbinding eenvoudig binnen een aantal seconden vrijmaken van soldeertin, waarna draden en elektronische componenten eenvoudig te verwijderen zijn. Voor het gebruik van desoldeerlint heb je alleen maar een soldeerbout en een scherpe kniptang nodig om het volgezogen stuk lint af te knippen. Let er bij gebruik op dat je soldeerbout voldoende vermogen heeft om zowel de soldeerverbinding als het desoldeerlint te verwarmen. Wij leveren desoldeerlint in verschillende lengtes en breedtes.

Wat is desoldeerlint?

Met desoldeerlint verwijder je soldeertin van soldeerverbindingen, bijvoorbeeld om defecte componenten van een printplaat te vervangen. Maar het is ook prima geschikt voor het verwijderen van soldeertin bij aansluitpunten van gesoldeerde bedrading. Samenstelling en werking is eenvoudig. Desoldeerlint bestaat uit een band van gevlochten koperdraadjes voorzien van een soldeertin vloeimiddel. Dit is meestal een soldeerhars die bij verhitting smelt en voor een snelle opname van het soldeertin in het lint zorgt. De capillaire werking zorgt ervoor dat het vloeibare soldeertin dat op een soldeertineiland van een printplaat zit, tussen de koperdraadjes wordt opgenomen. Desoldeerlint is zeer handig voor gebruik in kleine hoekjes waar je moeilijk met een desoldeerpomp kunt komen. Het wordt ook vaak gebruikt bij kwetsbare apparatuur. Een desoldeerpomp geeft altijd een schokje tegen de soldeerverbinding als je op de release knop drukt. Dit kan kwetsbare elektronica mechanisch beschadigen. Met desoldeerlint loop je veel minder risico dat je een onderdelen beschadigt. Desoldeerlint is ook kleiner en lichter om mee te nemen dan een desoldeerpomp en is eenvoudiger in gebruik dan een desoldeerpomp.

Wat moet je weten over desolderen?

Om desoldeerlint succesvol te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat de koperdraad waar het lint uit gemaakt is goed warmte geleidt. Voor het gebruik van desoldeerlint heb je een soldeerbout of een soldeerstation met voldoende vermogen nodig. Gebruik daarom een soldeerbout waarmee je dikke draden kunt solderen. Voor een handsoldeerbout houdt dat in dat het vermogen minimaal 45 Watt is. Een soldeerstation heeft meestal al een vermogen van 60 Watt. Heb je een soldeerstation met temperatuurregeling dan wordt de temperatuur door de regeling automatisch op de ingestelde temperatuur gehouden. Heb je een soldeerstation met vermogensregeling, dan is het belangrijk om het vermogen hoger in te stellen dan voor normale soldeerwerkzaamheden. Let er bij het gebruik van desoldeerlint op dat je een soldeerverbinding niet te lang blijft verhitten. Door te lang verhitten kunnen met name halfgeleider componenten beschadigd worden. De maximale tijd en de maximale temperatuur die een component verhit mag worden, wordt vermeld in de datasheet van de fabrikant. Deze datasheets zijn op Internet gratis te downloaden. Heb je het desolderen nog nooit eerder gedaan, dan is verstandig om je vaardigheden te oefenen. Hierdoor ben je er snel achter hoe je het lint optimaal kunt gebruiken.

Hoe ga je te werk bij desolderen?

Om een soldeerverbinding met desoldeerlint te desolderen ga je als volgt te werk. Zorg dat je soldeerbout op de juiste temperatuur is. Heb je deze soldeerbout net aangezet, wacht dan tot deze goed is opgewarmd. Kies de juiste breedte lint. Leg het uiteinde van het lint op de soldeerverbinding. Druk de punt van je soldeerbout voorzichtig op het lint, waardoor het op de soldeerverbinding gedrukt wordt. Wacht tot het lint en de soldeerverbinding opwarmen en het soldeertin smelt. Het soldeertin zal zodra het vloeibaar wordt in het lint trekken. Stopt het soldeertin met vloeien, verwijder dan de soldeerbout en het lint van de soldeerverbinding zodat je deze kunt inspecteren. Knip het deel lint waar soldeertin inzIt af met een scherpe kniptang. Het is een goede gewoonte om iets meer lint af te knippen zodat je altijd een net schoon linteind hebt voor de volgende desoldering. Zit er nog soldeertin op de soldeerverbinding, dan kun je de procedure herhalen. Je kunt het beste de soldeerverbinding helemaal laten afkoelen voordat je de procedure herhaalt. Hierdoor verlaag je de kans op schade aan printplaat en componenten. Het werken met desoldeerlint is een ervaringskwestie, oefenen loont absoluut.

Kies de juiste breedte desoldeerlint

Desoldeerlint wordt in verschillende breedtes geleverd. Voor een snelle en effectieve manier van werken waarbij je de soldeerverbinding, printplaat en componenten zo kort mogelijk verhit, is het belangrijk dat je de juiste breedte lint kiest. Als vuistregel kun je aanhouden dat het lint zo breed moet zijn als het printplaat eilandje waar je aan werkt. Dus voor smalle eilandjes kies je smal lint en voor brede printplaat eilandjes kies je breed lint. Kies je te smal lint dan zal het uiteinde van het lint snel volzuigen, zonder dat al het soldeertin van de verbinding is verdwenen. Kies je te breed lint, dan duurt het langer dan nodig voordat het lint en de soldeerverbinding op de juiste temperatuur is en het lint zijn werk kan doen. Werk je met regelmaat aan verschillende soorten schakelingen dan is het een goed idee om van elke breedte een rol desoldeerlint op voorraad te hebben. We leveren desoldeerlint in diverse lengtes. Heb je niet zo vaak desoldeerlint nodig dan zijn een aantal rolletjes van 1,5 meter van verschillende breedtes vaak voldoende. Maak je veel gebruik van desoldeerlint dan loont het grotere rolletjes te kopen. Bij een grotere lengte zakt de prijs per meter.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze desoldeerlinten of wens je advies? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links