Soldeer flux

Soldeer flux wordt gebruikt om te solderen vlakken te reinigen en de oxidelaag op het te solderen oppervlak te verwijderen. Daarnaast zorg soldeer flux ervoor dat de koperen soldeereilandjes niet oxideren tijdens het soldeerproces. Hierdoor zal bij het verhitten met een soldeerbout de soldeertin netjes uitvloeien over de te solderen aansluitingen op de printplaat en het te solderen onderdeel. Bij het solderen van SMD componenten is het belangrijk om soldeer flux SMD te gebruiken. Het voorkomt dat je aansluitingen die dicht bij elkaar zitten per abuis aan elkaar soldeert. Soldeer flux kopen? Bestel je soldeer flux vandaag voor 22:00 dan heb je je bestelling morgen al in huis.

Het maken van een professionele soldeerverbinding

Multicore soldeertin is voorzien van kanaaltjes waar soldeer vloeimiddel in de vorm van soldeerhars in zit. Bij het solderen van nieuwe through hole componenten op een nieuwe en schone printplaat is dit vrijwel altijd voldoende. Heb je een printplaat die niet vertind is en ook niet met soldeer flux behandeld is, dan zullen de koperspoortjes geoxideerd zijn. Dit komt vaak voor bij zelfgemaakte printplaten. Je zult bij het solderen merken dat het soldeertin niet goed pakt op de soldeereilandjes van de printplaat of niet goed wil uitvloeien. Dit probleem los je het eenvoudigste op door het gebruik van soldeer vloeimiddel. Behandel de soldeereilandjes met soldeer vloeimiddel of spuit met een spuitbus soldeer vloeimiddel de gehele printplaat in. Een dun laagje is vaak al voldoende. Na behandeling zal het vloeibare soldeertin gemakkelijk op het koper van de soldeereilandjes pakken en netjes uitvloeien. Bij het solderen van SMD componenten of bij het solderen van SMD IC’s waar de pootjes dicht bij elkaar zitten, is het nodig om apart soldeer flux te gebruiken. Hiermee voorkom je dat je de verschillende pootjes onbedoeld aan elkaar soldeert. Het gebruik van soldeer flux zorgt ervoor dat het vloeibare soldeertin alleen over de koperbaantjes van de printplaat en de aansluitpunten van de SMD componenten uitvloeit.

De werking van soldeer flux

Een soldeerverbinding wordt gemaakt tussen twee koperelementen, zoals het koperspoor op de printplaat en de koperen aansluitdraad van een component. Voor een soldeerverbinding wordt een vulmateriaal gebruikt. Dit is het soldeertin dat bestaat uit een legering van lood en tin, of uit tin met een kleine toevoeging van koper of zilver. Maak je de te solderen verbinding heet met een soldeerbout dan verwarm je beide delen tot een temperatuur tussen de 350 en 400 graden Celsius. Bij deze hoge temperaturen oxideren metalen zoals koper en tin extra snel en vormen een oxidelaagje dat bestaat uit metaal en zuurstofatomen. Dit oxide laagje ligt op het pure koper. Soldeertin hecht makkelijk aan puur koper, maar hecht slecht aan het laagje koperoxide. Hierdoor wordt het maken van een goede soldeerverbinding onmogelijk. Soldeer flux heeft als primaire taak om de vorming van oxidatie van zowel het te solderen koper als van het soldeertin bij soldeertemperatuur tegen te gaan. Soldeer flux is een chemisch middel dat bij kamertemperatuur vrijwel inert (inactief) is. Bij soldeertemperatuur wordt het chemisch proces sterk gereduceerd zodat het vorming van oxidatie van koper en soldeertin stopt.

Gebruik van soldeer flux

Soldeer flux kan op verschillende manieren worden opgebracht zoals met een spuitbus van bijvoorbeeld het merk Kontakt Chemie. Deze methode is ideaal voor het solderen van SMD componenten op een nieuwe printplaat. Met een kwastsysteem opbrengen kan ook. Deze methode is speciaal geschikt voor het vervangen van enkele SMD componenten bijvoorbeeld voor reparaties. Een stiftsysteem is speciaal geschikt voor het vervangen van klassieke through hole componenten. Het schoonmaken van een gemaakte soldeerverbinding behoeft uitleg. De meeste moderne soldeer flux is zogenoemd no-clean. Dit houdt in dat de achtergebleven soldeer vloeimiddelresten niet verwijderd hoeven te worden. Bij het gebruik van soldeer vloeimiddel is het soms wel nodig om het achtergebleven soldeer vloeimiddel residu te verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer er veel flux residu bij het solderen is ontstaan. Dit is met name belangrijk bij elektrische connectoren omdat achtergebleven soldeer flux residu als isolator kan werken waardoor de connector geen of slecht elektrisch contact maakt. De fabrikant geeft aan hoe je resten soldeer vloeimiddel het beste kunt verwijderen. Voor het schoonmaken is ook speciale deflux te koop, waarmee je snel en eenvoudig achtergebleven resten soldeer flux kunt verwijderen zodat je een mooi professioneel eindresultaat krijgt.

Samengestelde flux

In chemische terminologie zorgt soldeer vloeimiddel voor een redox reactie waardoor het koper niet meer met de zuurstof uit de omringende lucht kan reageren. Soldeer vloeimiddel bestaat uit diverse chemische componenten en heeft daardoor ook nevenfuncties. Samengesteld soldeer vloeimiddel zorgt ervoor dat het soldeertin netjes over de koperspoortjes en koperdraad van de te solderen component uitvloeit. Samengestelde soldeer flux zorgt er ook voor dat een al gevormd oxidelaagje opgelost wordt, zodat dit niet het goed uitvloeien kan verhinderen. Samengestelde soldeer flux wordt met name gebruikt bij het assembleren van elektronische schakelingen die opgebouwd zijn met SMD componenten. De samengestelde soldeer flux zorgt ervoor dat bij verhitting de soldeertin of soldeerpasta netjes en snel uitvloeit, zonder dat er soldeertinbruggen tussen dicht bij elkaar zittende printpoortjes of IC pennen ontstaan. Heb je een spuitbus met soldeer flux, dan kun je het te solderen oppervlak eenvoudig inspuiten met een dun laagje, dat is in de meeste gevallen ruim voldoende. Heb je een soldeer flux pen dan kun je het te solderen oppervlak met kwastje of de stof van de pen insmeren met soldeer flux.

Vragen en advies bij soldeer flux kopen

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij een bepaald soldeer flux kopen? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen over soldeer flux of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links