Soldeertin
Solderen is een techniek die in elektronica en elektrotechniek al vele jaren wordt gebruikt voor het maken van stabiele elektrische verbindingen.Hiervoor wordt als bindingsmateriaal gebruikgemaakt van een legering van tin en lood of bij de loodvrije variant alleen tin met een kleine toevoeging van koper. Door het relatief lage smeltpunt van dit materiaal is het eenvoudig met een elektrische bout of ander soldeergereedschap te verwerken. Een geoefende elektronica monteur kan binnen een tiental seconden een kwalitatief hoogwaardige verbinding maken. Wij verkopen het in diverse diktes en zowel loodhoudend als loodvrij.
Wat is soldeertin?
Het is een legering in een verhouding van 60% tin en 40% lood, tegenwoordig wordt meestal loodvrij gebruikt. Het heeft een lagere smelttemperatuur dan beide materialen afzonderlijk. Het smeltpunt van 60/40 tin ligt rond de 200 graden Celsius. Dit is vele malen lager dan veel andere metalen waarvan het smeltpunt 1000 graden Celsius of hoger is. Met een elektrische bout of station kan het eenvoudig verwarmd worden tot een temperatuur van 300-400 graden Celsius, waardoor het goed vloeibaar is en ruim de tijd heeft over het oppervlak uit te vloeien voordat het weer stolt. Het materiaal wordt geleverd in de vorm van een dunne draad die op een spoel gewikkeld is of die in een dispenser opgerold zit en wordt in verschillende diktes geleverd, van ca 0,5 millimeter tot ca 2 millimeter. De ideale dikte hangt af van de samen te smelten objecten. Voor kleine elektronicacomponenten wordt vaak de dunste diameter gekozen. Voor het solderen van bedrading is meer nodig en daar wordt vaak een dikkere diameter voor gekozen.
Samenstelling van soldeertin
Het traditionele soldeerdraad bestaat uit 60% en 40% lood. Dit wordt ook vaak aangeduid met “loodhoudend”. We gebruiken steeds meer elektronische apparaten, waardoor de milieubelasting met name door het giftige lood steeds verder stijgt. Sinds 2006 moet soldeertin dat in een productieomgeving gebruikt wordt, volledig loodvrij zijn. Dit is vastgelegd in de Europese RoHS normering. Dit geldt alleen voor de productie van elektronica. Voor het repareren en zelf bouwen van schakelingen mag er nog gewoon loodvrij draad worden gebruikt. Loodvrij soldeerdraad bestaat voornamelijk uit tin, circa 99%, met een kleine toevoeging van koper of zilver. Het smeltpunt van loodvrij soldeer ligt ongeveer 40 graden hoger dan loodhoudend. Je zult dus de temperatuur van je soldeerstation 40-50 graden hoger moeten zetten. Let op: een apparaat dat gesoldeerd is met loodvrij materiaal kun je het beste repareren met loodvrij soldeerdraad. Loodhoudend mag overigens ook, dat geeft geen problemen. Heb je een oud apparaat of schakeling van voor het jaar 2006 dat/die nog met loodhoudend soldeerdraad is gesoldeerd, dan kun je uitsluitend loodhoudend soldeerdraad gebruiken. Loodvrij soldeerdraad zal in dit geval namelijk geen goede soldeerverbinding opleveren.
Het maken van een goede soldeerverbinding
Bij het solderen is er altijd vloeimiddel nodig dat ervoor zorgt dat het vloeibare metaal goed uitvloeit. Daarom wordt er aan draad standaard een vloeimiddel toegevoegd. Dit zit in een hol kanaaltje in het draad. Je hoeft bij normaal gebruik er zelf geen toe te voegen. Voor het gebruik van loodhoudend draad kun je het station instellen op 350 graden Celsius. Voor het gebruik van loodvrij draad kun je uitgaan van een temperatuur van circa 390 graden Celsius. Zorg er bij het maken solderen voor dat beide delen goed schoon zijn. Wil je componenten op een printplaat solderen, dan kun je overwegen om de eilandjes op de printplaat eerst te vertinnen. Verwarm beide delen met de punt een aantal seconden en voeg daarna tin toe. Wacht tot het goed uitgevloeid is. Dit duurt slechts een paar seconden. Verwijder daarna de punt en laat de verbinding afkoelen zonder de delen te bewegen. Ook hier geldt dat geduld een schone zaak is, in dit geval zelfs letterlijk.
Historie van solderen
In de begindagen van metaalverwerking werd gezocht naar een eenvoudig manier plaatmateriaal aan elkaar te hechten. Er was met name behoefte aan een methode waarmee de randen van metalen platen snel en stevig met elkaar verbonden konden worden. Een samenstelling van tin en lood bleek een ideaal tussenmateriaal te zijn voor het hechten van onder andere koper, messing en ander plaatmateriaal. De samen te smelten delen moesten eerst goed gereinigd en vetvrij gemaakt worden. Daarna werden de delen heet gemaakt. Dit gebeurde in de begindagen met een gasvlam. Pas veel later werd elektrische verhitting toegepast. Na verhitting werden de delen met een vloeimiddel behandeld. Daarna werden ze in aanraking gebracht met de legering. Door de hitte van de metalen plaat smolt de legering, waarna het vloeimiddel ervoor zorgde dat de vloeibare legering zich netjes tussen de twee metalen delen verspreidde. De warmtebron werd verwijderd waarna het werkstuk afkoelde en de legering weer vaste vorm aannam. De samenstelling vormt een moleculaire hechting met het plaatmateriaal waardoor een relatief sterke verbinding tussen beiden metaalplaten ontstaat.
Vragen en advies bij soldeertin kopen
Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.