Soldeertin

Solderen is een techniek die in elektronica en elektrotechniek al vele jaren wordt gebruikt voor het maken van stabiele elektrische verbindingen. In elk elektronisch apparaat zitten tientallen tot honderden soldeerverbindingen die ervoor zorgen dat componenten zowel elektrisch als mechanisch met elkaar verbonden zijn. Voor het maken van een soldeerverbinding wordt gebruikgemaakt van soldeertin. Soldeertin bestaat uit een legering van tin en lood of bij loodvrije soldeertin uit tin en een klein toevoeging van koper. Door het relatief lage smeltpunt van soldeertin is het eenvoudig met een elektrische soldeerbout te verwerken. Een geoefende elektronica monteur kan binnen een tiental seconde een kwalitatief hoogwaardige soldeerverbinding maken. Wij verkopen soldeertin in diverse diktes en zowel loodhoudend als loodvrij soldeertin.

Wat is soldeertin?

Soldeertin is een legering van tin en lood in de verhouding van 60% tin en 40% lood. Soldeertin heeft een lagere smelttemperatuur dan tin en lood afzonderlijk hebben. Het smeltpunt van 60/40 soldeertin ligt rond de 200 graden Celsius. Dit is vele malen lager dan veel andere metalen waarvan het smeltpunt 1000 graden Celsius of hoger is. Met een elektrische soldeerbout of soldeerstation kan soldeertin eenvoudig verwarmd worden tot een temperatuur van 300-400 graden Celsius, waardoor het soldeertin goed vloeibaar is en ruim de tijd heeft over het soldeeroppervlak uit te vloeien voordat het weer stolt. Soldeertin wordt geleverd in de vorm van een dunne draad die op een spoel gewikkeld is of die in een dispenser opgerold zit. Soldeertin wordt in verschillende diktes geleverd, van ca 0,5 millimeter tot ca 2 millimeter. De ideale dikte van het te gebruiken soldeertin hangt af van de te maken soldeerverbinding. Voor kleine elektronicacomponenten wordt vaak de dunste diameter gekozen. Voor het solderen van bedrading waar per verbinding meer soldeertin nodig is, wordt vaak een dikkere diameter gekozen. Dit werkt handiger. De andere reden is dat de kiloprijs van dikker soldeertin vaak wat lager is.

Historie van solderen

In de begindagen van metaalverwerking werd gezocht naar een eenvoudig manier voor het verbinden van plaatmateriaal. Er was met name behoefte aan een methode waarmee de randen van metalen platen snel en stevig met elkaar verbonden konden worden. Een legering van tin en lood bleek een ideaal tussenmateriaal te zijn voor het verbinden van onder andere koper, messing en ander plaatmateriaal. De te verbinden delen moesten eerst goed gereinigd en vetvrij gemaakt worden. Daarna werden de delen heet gemaakt. Dit gebeurde in de begindagen met een gasvlam. Pas veel later werd elektrische verhitting toegepast. Na verhitting werden de te verbinden delen met een vloeimiddel behandeld. Daarna werden de metalen delen in aanraking gebracht met de legering van tin en lood. Door de hitte van de metalen plaat smolt de legering, waarna het vloeimiddel ervoor zorgde dat de vloeibare legering zich netjes tussen de twee metalen delen verspreidde. De warmte bron werd verwijderd waarna het werkstuk afkoelde en de tin lood legering weer vaste vorm aanname. De tin lood legering vormt een moleculaire verbinding met het plaatmateriaal waardoor een relatief sterke verbinding tussen beiden metaal platen ontstaat. De verbindingsmethode kennen we nog steeds onder de naam solderen.

Samenstelling van soldeertin

Het traditionele soldeerdraad bestaat uit 60% en 40% lood. Dit soldeerdraad wordt ook vaak aangeduid met “loodhoudend”. We gebruiken steeds meer elektronische apparaten, waardoor de milieubelasting met name door het giftige lood steeds verder stijgt. Sinds 2006 moet soldeertin dat in een productieomgeving gebruikt wordt, volledig loodvrij zijn. Dit is vastgelegd in de Europese RoHS normering. Dit geldt alleen voor de productie van elektronica. Voor het repareren en zelf bouwen van schakelingen mag er nog gewoon loodvrij soldeerdraad worden gebruikt. Loodvrij soldeerdraad bestaat voornamelijk uit tin, circa 99%, met een kleine toevoeging van koper of zilver. Het smeltpunt van loodvrij soldeer ligt ongeveer 40 graden hoger dan loodhoudend. Je zult dus de temperatuur van je soldeerstation 40-50 graden hoger moeten zetten als je met loodvrij soldeerdraad werkt. Let op: een apparaat dat gesoldeerd is met loodvrij soldeerdraad kun je het beste repareren met loodvrij soldeerdraad. Loodhoudend mag overigens ook, dat geeft geen problemen. Heb je een oud apparaat of schakeling van voor het jaar 2006 dat/die nog met loodhoudend soldeerdraad is gesoldeerd, dan kun je uitsluitend loodhoudend soldeerdraad gebruiken. Loodvrij soldeerdraad zal in dit geval namelijk geen goede soldeerverbinding opleveren.

Het maken van een goede soldeerverbinding

Bij het maken van een soldeerverbinding is er altijd een vloeimiddel nodig dat ervoor zorgt dat het vloeibare metaal goed uitvloeit. Daarom wordt er aan soldeerdraad standaard een vloeimiddel toegevoegd. Dit vloeimiddel zit in een hol kanaaltje in het soldeerdraad. Je hoeft bij normaal gebruik zelf geen vloeimiddel toe te voegen. Wat is er nodig voor het maken van een goede soldeerverbinding? Natuurlijk heb je een soldeerbout of een soldeerstation nodig. Een soldeerstation kun je afhankelijk van de soldeerverbinding die je wilt maken instellen. Voor het gebruik van loodhoudend soldeerdraad kun je het station instellen op 350 graden Celsius. Voor het gebruik van loodvrij soldeerdraad kun je uitgaan van een temperatuur van circa 390 graden Celsius. Zorg er bij het maken van een soldeerverbinding voor dat beide te solderen delen goed schoon zijn. Wil je componenten op een printplaat solderen, dan kun je overwegen om de soldeereilandjes op de printplaat eerst te vertinnen. Verwarm beide delen met de soldeerboutpunt een aantal seconden en voeg daarna soldeertin toe. Wacht tot het tin goed uitgevloeid is. Dit duurt slechts een paar seconden. Verwijder daarna de soldeerboutpunt en laat de soldeerverbinding afkoelen zonder de delen te bewegen. Ook hier geldt dat geduld een schone zaak is, in dit geval zelfs letterlijk.

Vragen en advies bij soldeertin kopen

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij een bepaald soldeertin kopen? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen over soldeertin of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links