Desoldeerpompen

Voor het desolderen van een verbinding heb je behalve een soldeerbout of soldeerstation ook een desoldeerpomp nodig. Een desoldeerpomp wordt gebruikt voor het soldeervrij maken van soldeerverbindingen. Hierdoor zijn componenten en bedrading zeer eenvoudig van een printplaat te verwijderen. Omdat een desoldeerpomp is voorzien van een hittebestendig mondstuk is deze geschikt voor het opzuigen van vloeibaar soldeertin. Het opgezogen soldeertin wordt bij het opzuigen in de cilinder verdeeld waardoor het snel afkoelt en stolt. Zorg dat de soldeerbout of soldeerstation opgewarmd en op de juiste temperatuur werkt. Een desoldeerpomp mag kortom in geen enkele elektronica werkplaats van hobbyist of professional ontbreken. Desoldeerpomp kopen? Bestel hem voor 22:00 en ontvang je bestelling morgen al in huis.

Hoe werkt een desoldeerpomp?

Een desoldeerpomp bestaat uit een cilinder met daarin een zuiger. De zuiger wordt aangedreven door een veer, die gespannen wordt door de knop op het uiteinde van de zuigerstang over de hele lengte in te drukken. De zuigerstang wordt na het geheel indrukken door een releasemechanisme vastgehouden. De veer die gespannen wordt door het indrukken van de zuigerstangknop blijft hierdoor in zijn uiterste positie vergrendeld en gespannen. Een klik bevestigt dat het releasemechanisme in de inkeping op de zuigerstang geklikt is. Druk je op de releaseknop dan ontgrendel je de zuigerstang, waardoor de gespannen veer de zuiger in de cilinder in zeer korte tijd naar achter trekt. De zuiger veroorzaakt hiermee een onderdruk in de cilinder. Als gevolg hiervan wordt er in zeer korte tijd lucht aangezogen via het mondstuk. Hierna moet je de inwendige veer in de desoldeerpomp weer spannen door de knop op de zuigerstang weer geheel in te drukken. Het mondstukje verdient wat extra aandacht. Bij de niet-verwarmde desoldeerpomp is dit mondstuk gemaakt van teflon kunststof. Teflon wordt onder andere toegepast als anti-aanbaklaag in pannen en is eigenlijk een merknaam van polytetrafluoretheen (PTFE). Het is bestand is tegen hoge temperaturen, je kunt het mondstuk tegen een warme soldeerbout houden zonder dat het mondstuk vervormt.

Onderdelen van een desoldeerapparaat

Een desoldeerpomp bestaat uit de volgende onderdelen. De cilinder, dit is de ronde buis waar je de desoldeerpomp beethoudt. De zuigerstang in de cilinder is verbonden met een zuiger die in de luchtdichte cilinder heen en weer kan bewegen. De zuigerstangveer is een trekveer die de zuiger met de achterkant van de cilinder verbindt en die van buiten niet zichtbaar is. Aan het einde van de zuigerstang zit een knop waarmee je de zuigerstang kunt indrukken. Hiermee span je de veer. Het releasemechanisme met releaseknop vergrendelt de zuigerstang in ingedrukte positie. Een desoldeerpomp is uit verschillende materialen gemaakt. De behuizing van de pomp kan gemaakt zijn van ABS (een stevige kunststof) of van aluminium (een licht en duurzaam metaal). De zuigerstang is van staal, de zuiger is vrijwel altijd van stevig kunststof en voorzien van een rubber afdichtring om een goede afdichting en lage wrijving met de cilinderwand te garanderen. De spanknop op de zuigerstang en de releaseknop zijn van stevig kunststof gemaakt. Het mondstuk van een niet-verwarmde desoldeerpomp is gemaakt van hittebestendig teflon kunststof dat niet smelt als het in aanraking komt met een soldeerbout.

Een verwarmde desoldeerpomp

Naast een eenvoudig type zonder verwarming leveren we ook een verwarmd exemplaar desoldeerpomp. Dit is in feite een desoldeerpomp en een soldeerbout in één apparaat. Normaal heb je bij desoldeerwerk twee handen nodig. Een voor het beethouden van de soldeerbout (waarmee je de soldeerverbinding verwarmt) en een voor de desoldeerpomp. Een verwarmde desoldeerpomp is ideaal in gebruik omdat je maar één hand nodig hebt. Het is een alles in één apparaat voor een zeer aantrekkelijke prijs. Het werkingsprincipe is hetzelfde als het standaard type. Er is een knop om de zuiger in te drukken en de veer te spannen en er is een releaseknop om de zuigerveer te ontspannen, waardoor het vloeibare soldeertin in de cilinder wordt gezogen. De twee grote verschillen tussen de beide typen desoldeerpomp zitten in het verwarmingselement en in het mondstuk. Het verwarmingselement ziet eruit als dat van een gewone soldeerbout en zit aan het uiteinde van de cilinder. Het mondstuk is niet van teflon kunststof maar van metaal en zit aan het uiteinde van het verwarmingselement. Zowel het verwarmingselement als het mondstuk zijn hol, waardoor vloeibaar soldeertin door mondstuk en verwarmingselement kan vloeien. Het verwarmingselement is voorzien van een netsnoer en netstekker om het element van energie te voorzien.

Hoe werkt desolderen?

Voordat je begint dien je de veer van de desoldeerpomp te spannen. Je doet dit door de knop op de zuigerstang geheel in te drukken. Je hoort een klikje dat aangeeft dat de soldeerboutpunt door het releasemechanisme vergrendeld is. Neem de pomp in je linkerhand, zodat je met je wijsvinger of je duim op de releaseknop kunt drukken. Neem de soldeerbout in je rechterhand. Verhit met de punt van de soldeerbout de soldeerverbinding waarvan je de soldeertin wilt verwijderen. Zodra al het soldeertin van de verbinding vloeibaar is, breng je het mondje van de desoldeerpomp dicht bij de soldeerverbinding. Hierbij kun je de soldeerbout het beste zo plat mogelijk houden, terwijl je de desoldeerpomp zo rechtop en zo dicht mogelijk bij de soldeerverbinding houdt. Wees niet bang dat het puntje smelt, want dit is gemaakt van teflon kunststof dat door de temperatuur van een soldeerbout niet smelt. Druk op de releaseknop van de desoldeerpomp. Hierdoor zal het vloeibare soldeertin in het mondstuk gezogen worden. Is niet al het soldeertin verdwenen? Dan kun je de verbinding opnieuw met de soldeerbout verwarmen en met de desoldeerpomp het resterende soldeertin wegzuigen. Dat proces moet je vrijwel altijd meerdere keren herhalen. Je moet de desoldeerpomp elke keer opnieuw spannen wanneer je het gesmolten soldeertin opzuigt.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze desoldeerpompen of wens je advies? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links