Desoldeerpompen
Voor het desolderen van een verbinding heb je behalve een soldeerbout of soldeerstation ook een pomp nodig. Die wordt gebruikt voor het vrij maken van soldeerverbindingen. Hierdoor zijn componenten en bedrading zeer eenvoudig van een printplaat te verwijderen. Omdat hij is voorzien van een hittebestendig mondstuk is deze geschikt voor het opzuigen van vloeibaar soldeertin. Het opgezogen tin wordt bij het opzuigen in de cilinder verdeeld waardoor het snel afkoelt en stolt. Zorg dat de bout of station opgewarmd en op de juiste temperatuur werkt. Een pomp mag kortom in geen enkele elektronica werkplaats van hobbyist of professional ontbreken.
Hoe werkt een desoldeerpomp?
Hij bestaat uit een cilinder met daarin een zuiger. De zuiger wordt aangedreven door een veer, die gespannen wordt door de knop op het uiteinde van de stang over de hele lengte in te drukken. Deze wordt na het geheel indrukken door een releasemechanisme vastgehouden. De veer die gespannen wordt door het indrukken van de knop blijft hierdoor in zijn uiterste positie vergrendeld en gespannen. Een klik bevestigt dat het releasemechanisme in de inkeping op de zuigerstang geklikt is. Druk je op de releaseknop aan de zijkant van de buis dan ontgrendel je de zuigerstang, waardoor de gespannen veer de zuiger in de cilinder in zeer korte tijd naar achteren (boven, al naar gelang de kijkrichting) trekt. De zuiger veroorzaakt hiermee een onderdruk in de cilinder. Als gevolg hiervan wordt er in zeer korte tijd lucht aangezogen via het mondstuk. Hierna moet je de inwendige veer weer spannen door de knop aan de bovenkant weer geheel in te drukken. Het mondstukje verdient wat extra aandacht. Dit is bij een niet-verwarmd model gemaakt van teflon kunststof. Teflon wordt onder andere toegepast als anti-aanbaklaag in pannen en is eigenlijk een merknaam voor het werkelijke materiaal polytetrafluoretheen (PTFE). Het is bestand tegen hoge temperaturen.
Onderdelen van een desoldeergereedschap
Een pomp bestaat uit de volgende onderdelen. De cilinder, dit is de ronde buis. De zuigerstang hierin is verbonden met een zuiger die in de luchtdichte cilinder heen en weer kan bewegen. De zuigerstangveer is een trekveer die de zuiger met de achterkant van de cilinder verbindt en die van buiten niet zichtbaar is. Aan het einde van de zuigerstang zit een knop waarmee je de zuigerstang kunt indrukken. Hiermee span je de veer. Het releasemechanisme met releaseknop vergrendelt de zuigerstang in ingedrukte positie. Dit stuk desoldeergereedschap is uit verschillende materialen gemaakt. De behuizing kan gemaakt zijn van ABS (een stevige kunststof) of van aluminium (een licht en duurzaam metaal). De zuigerstang is van staal, de zuiger is vrijwel altijd van stevig kunststof en voorzien van een rubber afdichtring om een goede afdichting en lage wrijving met de cilinderwand te garanderen. De spanknop op de zuigerstang en de releaseknop zijn van stevig kunststof gemaakt. Het mondstuk van een niet-verwarmde uitvoering is gemaakt van hittebestendig teflon kunststof dat niet smelt als het in aanraking komt met een bout.
Een verwarmde pomp
Naast een eenvoudig type zonder verwarming leveren we ook een verwarmd exemplaar. Dit is in feite een pomp en een bout in één apparaat. Normaal heb je bij desoldeerwerk twee handen nodig. Een voor het vasthouden van de bout (waarmee je de soldeerverbinding verwarmt) en een voor de pomp. Een verwarmde uitvoering is ideaal in gebruik omdat je maar één hand nodig hebt. Het is een alles in één apparaat voor een zeer aantrekkelijke prijs. Het werkingsprincipe is hetzelfde als het standaard type. Er is een knop om de zuiger in te drukken en de veer te spannen en er is een releaseknop om de zuigerveer te ontspannen, waardoor het vloeibare tin in de cilinder wordt gezogen. De twee grote verschillen tussen de beide typen zitten in het verwarmingselement en in het mondstuk. Het verwarmingselement ziet eruit als dat van een gewone bout en zit aan het uiteinde van de cilinder. Het mondstuk is niet van teflon kunststof maar van metaal en zit aan het uiteinde van het verwarmingselement. Zowel het verwarmingselement als het mondstuk zijn hol, waardoor vloeibaar tin door mondstuk en verwarmingselement kan vloeien. Het verwarmingselement is voorzien van een netsnoer en netstekker om het element van energie te voorzien.
Hoe werkt desolderen?
Voordat je begint dien je de veer van de pomp te spannen. Je doet dit door de knop op de zuigerstang geheel in te drukken. Je hoort een klikje dat aangeeft dat de punt door het releasemechanisme vergrendeld is. Neem dit stuk desoldeergereedschap in je ene hand, zodat je met je wijsvinger of je duim op de releaseknop kunt drukken. Neem de bout in je andere hand. Verhit met de punt de soldeerverbinding, waarvan je de tin wilt verwijderen. Zodra al het tin van de verbinding vloeibaar is, breng je het mondstukje dicht bij de verbinding. Hierbij kun je de bout het beste zo plat mogelijk houden, terwijl je hem zo rechtop en zo dicht mogelijk bij de verbinding houdt. Wees niet bang dat het puntje zou kunnen smelten, want dit is gemaakt van teflon kunststof dat ondanks de hoge temperatuur niet smelt. Druk op de releaseknop. Hierdoor zal het vloeibare tin in het mondstuk gezogen worden. Is niet al het tin verdwenen? Dan kun je de verbinding opnieuw met de bout verwarmen en met de pomp het resterende tin wegzuigen. Dat proces moet je vrijwel altijd meerdere keren herhalen. Je moet het stuk gereedschap elke keer opnieuw spannen wanneer je het gesmolten tin opzuigt.
Vragen en advies
Heb je vragen over een van onze pompen of wens je advies? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.
Kunnen wij jou helpen?