Weller soldeerbouten

Ben je op zoek naar een goede soldeerbout of soldeerstation? Op deze pagina zie je een overzicht van verschillende Weller soldeerproducten, zoals een Weller soldeerbout en een soldeerstation. Wij leveren zowel elektrische soldeerbouten als gassoldeerbouten en je kunt bij ons terecht voor verschillende accessoires. De Weller soldeerbouten zijn van goede kwaliteit en hebben vaak ook een vervangbare punt. De soldeerbouten die u hier ziet hebben een vermogen van tussen de 50 en de 100 Watt. Er zijn de nodige varianten, check dus eerst alle details voordat je online een Weller soldeerbout bestelt.

Wat doet een Weller soldeerbout?

Solderen is een metaallegering smelten om twee metalen onderdelen met elkaar te verbinden. Je smelt de metaallegering door middel van een soldeerbout die een hoge temperatuur heeft. De exacte temperatuur is afhankelijk van het type Weller soldeerbout en van de instellingen van het soldeerstation. Solderen is heel handig om kleine reparaties uit te voeren, een weerstand op een printplaat te bevestigen en wanneer je aan de slag gaat met andere soorten elektronica. Ga je voor het eerst solderen dan is een soldeerstation een goede keuze, omdat je verder alleen nog soldeer nodig hebt. Een soldeerpistool heeft als voordeel dat deze binnen 20 seconden te gebruiken is omdat het pistool dan al de gewenste temperatuur kan hebben. Op internet zijn ook goede filmpjes te vinden waarin mensen uitleggen hoe je kunt solderen. Omdat je tijdens het solderen wel met een hete Weller soldeerbout werkt, is het belangrijk veilig om te gaan met de soldeerbout. Lees de tips hieronder om zeker te zijn dat je veilig gaat solderen.

Soorten Weller soldeerbouten: gassoldeerbout en elektrische soldeerbout

Een gassoldeerbout heeft niet altijd een ingebouwde ontsteking, waardoor je wel een aansteker of lucifers bij je moet hebben om de soldeerbout aan te steken. Een Weller soldeerbout op gas heeft een temperatuur van maximaal 450 graden. Het nadeel van deze Weller soldeerbout is dat je er geen lagere temperatuur mee kunt aftellen. Heb je dus een exacte temperatuur onder 450 graden nodig, dan is een elektrische Weller soldeerbout met temperatuurregelaar beter. Door zelf de temperatuur in te stellen heb je een consistenter resultaat wanneer je veel dezelfde items gaat solderen. Een Weller gassoldeerbout is wel draagbaar en heeft geen stopcontact nodig, je kunt deze dus makkelijker op locatie gebruiken. Daarbij kun je op één fles butaan de Weller soldeerbout op gas ongeveer 30 minuten gebruiken. Je zult dus regelmatig de fles butaan moeten vervangen en dit is een stuk duurder dan de elektriciteitskosten van de elektrische Weller soldeerbout. Een elektrische Weller soldeerbout moet wel eerst opwarmen voor je deze kunt gebruiken, terwijl een Weller soldeerbout op gas meteen te gebruiken is. Opwarmsnelheid het niet nodig hebben van een stopcontact maken de Weller gassoldeerbout populair.

Soldeerstation

De meeste mensen die thuis willen solderen schaffen een soldeerstation aan. Een soldeerstation bestaat meestal uit een soldeerbout, een soldeerspons, een houder en een kastje waarop je de instellingen kunt regelen. De soldeerbout heeft een temperatuursensor zodat het soldeerstation de soldeerbout op een vaste temperatuur kan houden. De gewenste temperatuur kun je zelf instellen op het kastje, wat de juiste temperatuur is hangt af van de legering die je wilt smelten en het materiaal wat je aan elkaar wilt verbinden. Je gebruikt altijd een temperatuur die hoog genoeg is voor de legering om te smelten, maar niet zo hoog is dat de materialen die je wilt verbinden ook smelten. Gebruik je de warme soldeerbout niet dan kun je deze in de houder van het soldeerstation plaatsen, zodat je er niet per ongeluk tegenaan komt. Een Weller soldeerstation is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een betaalbaar soldeerstation (inclusief soldeerbout) van goede kwaliteit. Je hebt, naast een soldeerstation, enkel nog soldeer nodig.

Soldeer accessoires

Ga je een Weller soldeerbout kopen dan is het handig om enkele accessoires te hebben. De soldeerspons maak je vochtig waarna je de soldeerbout aan de spons kunt afvegen. Zo zorg je dat de soldeerbout schoon wordt en er geen soldeer achterblijft op de Weller soldeerbout. De Weller soldeerbout nooit schoonmaken is heel slecht voor de levensduur van de soldeerbout. Het is dus verstandig na elk gebruik de Weller soldeerbout schoon te maken met de spons. Wanneer je veel gaat solderen kun je ook tussentijds de soldeerbout schoonmaken. Heb je een Weller soldeerbout op gas dan is het slim meteen extra vulling te bestellen. Meestal zijn dit flessen butaan, afhankelijk van het type soldeerbout. De meeste onderdelen van een soldeerstation kun je ook los bestellen. Voorbeelden hiervan zijn een losse Weller soldeerbout, een losse soldeerspons of een losse houder voor de Weller soldeerbout. Je kunt natuurlijk niet solderen zonder een metaallegering om te smelten, zorg daarom altijd dat je ook meteen soldeer besteld.

Veiligheid voorop

Als eerste is het belangrijk om altijd te zorgen dat er geen stroom op het materiaal staat dat je gaat solderen. Soldeer je bijvoorbeeld een printplaat dan wil je niet dat hier nog stroom op staat. Verder is het een aanrader om altijd een Weller soldeerstation te gebruiken, deze beschikken namelijk over een houder waar je de Weller soldeerbout in kunt plaatsen wanneer je deze even niet gebruikt. Gebruik je de soldeerbout even niet, zet deze dan uit. De dampen die vrijkomen tijdens het solderen zijn slecht voor je gezondheid, en in sommige gevallen zelfs giftig. Het is dus belangrijk om altijd te solderen in een goed geventileerde ruimte, het liefste met een goed afzuigsysteem boven de plek waar je gaat solderen. Voor de zekerheid is het ook slim om een veiligheidsbril te dragen, het gesmolten soldeer is namelijk heel heet. Controleer altijd of er geen brandbare voorwerpen in de omgeving liggen, doordat de Weller soldeerbout heet is kunnen deze makkelijk vlam vatten. Laat je een druppel soldeer vallen, laat deze dan gewoon vallen. Je wilt niet in een reflex proberen de gloeiend hete druppel soldeer te vangen.

Vragen en advies

Heb je vragen over Weller soldeerproducten of wens je advies bij het kiezen van een Weller soldeerbout? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links