Weller soldeerbouten

Ben je op zoek naar een goede soldeerbout of soldeerstation? Op deze pagina zie je een overzicht van verschillende Weller producten. Wij leveren zowel elektrische als gas-modellen en je kunt bij ons terecht voor verschillende accessoires. De Weller modellen zijn van goede kwaliteit en hebben vaak ook een vervangbare punt. Ze hebben een vermogen tussen de 50 en de 100 Watt. Er zijn de nodige varianten, check dus eerst alle details voordat je online een bout bestelt.

Wat doet een Weller soldeerbout?

Solderen is een metaallegering smelten om twee metalen onderdelen met elkaar te verbinden. Je smelt de metaallegering door middel van een bout die een hoge temperatuur heeft. De exacte hitte is afhankelijk van het type en van de instellingen van het station. Solderen is heel handig om kleine reparaties uit te voeren, een weerstand op een printplaat te bevestigen en wanneer je aan de slag gaat met andere soorten elektronica. Ga je voor het eerst dit werk doen dan is een station een goede keuze. Een soldeerpistool heeft als voordeel dat deze binnen 20 seconden te gebruiken is omdat het pistool dan al de gewenste hitte kan hebben.

Soorten: gas en elektrisch

Een gasuitvoering heeft niet altijd een ingebouwde ontsteking, waardoor je wel een aansteker of lucifers bij je moet hebben om hem aan te steken. Een uitvoering op gas heeft een temperatuur van maximaal 450 graden. Het nadeel ervan is dat je er geen precieze temperatuur mee kunt afstellen. Heb je dus een exacte hitte onder 450 graden nodig, dan is een elektrische uitvoering met temperatuurregelaar beter. Door zelf de hitte in te stellen heb je een consistenter resultaat wanneer je veel dezelfde items gaat solderen. Een gasmodel is wel draagbaar en heeft geen stopcontact nodig, je kunt deze dus makkelijker op locatie gebruiken. Daarbij kun je op één fles butaan ongeveer 30 minuten solderen. Je zult dus regelmatig de fles butaan moeten vervangen en dit is een stuk duurder dan de elektriciteitskosten van de elektrische uitvoering. Een elektrische moet wel eerst opwarmen voor je deze kunt gebruiken, terwijl eentje op gas meteen te gebruiken is. Het niet hoeven hebben van een stopcontact maakt de gasuitvoering populair.

Weller soldeerstation

De meeste mensen die thuis willen solderen schaffen een station aan. Deze bestaat veelal uit een bout, een spons, een houder en een kastje waarop je de instellingen kunt regelen. De bout heeft een temperatuursensor die op een vaste temperatuur gehouden kan worden. De gewenste hitte kun je zelf instellen op het kastje, wat de juiste temperatuur is hangt af van de legering die je wilt smelten en het materiaal wat je met elkaar wilt verbinden. Je gebruikt altijd een temperatuur die hoog genoeg is voor de legering om te smelten, maar niet zo hoog is dat de materialen die je wilt verbinden ook smelten. Gebruik je de warme bout niet dan kun je deze in de houder van het station plaatsen, zodat je er niet per ongeluk tegenaan komt. Een Weller station is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een betaalbaar model van goede kwaliteit.

Veiligheid voorop

Als eerste is het belangrijk om altijd te zorgen dat er geen stroom op het materiaal staat dat je gaat solderen. Soldeer je bijvoorbeeld een printplaat dan wil je niet dat hier nog stroom op staat. Verder is het een aanrader om altijd een Weller station te gebruiken, deze beschikt namelijk over een houder waar je de bout in kunt plaatsen wanneer je deze even niet gebruikt. Gebruik je hem even niet, zet deze dan uit. De dampen die vrijkomen zijn slecht voor je gezondheid, en in sommige gevallen zelfs giftig. Het is dus belangrijk om altijd in een goed geventileerde ruimte te werken, het liefste met een goed afzuigsysteem boven de plek waar je gaat werken. Voor de zekerheid is het ook slim om een veiligheidsbril te dragen, het gesmolten soldeer is namelijk heel heet. Controleer altijd of er geen brandbare voorwerpen in de omgeving liggen, doordat de bout heet is kunnen deze makkelijk vlam vatten. Laat je een druppel soldeer vallen, laat deze dan gewoon vallen. Je wilt niet in een reflex proberen de gloeiend hete druppel soldeer te vangen.

Vragen en advies

Heb je vragen over Weller soldeerproducten of wens je advies? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Prima service. Snelle leveringen en goede after sales!" 9,7
Uitstekend "Alles aanwezig snel en zeer goed betaalbaar.Verzending is top verpakking uitstekend." 9,6
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links