Gassoldeerbouten

Een gassoldeerbout komt goed van pas wanneer je wilt solderen op een plek waar je geen beschikking hebt over een elektriciteitsaansluiting. De voeding van deze soldeerbout is namelijk een ingebouwd gasreservoir. Hierdoor kan je de gassoldeerbout op alle mogelijke plekken gebruiken en heb je ook geen last van een elektriciteitssnoer dat in de weg zit tijdens het solderen. De ultieme mobiliteit is niet het enige voordeel van een soldeerbout op gas. Door de verhitting van de punt met behulp van een vlam kun je het gereedschap behalve voor solderen ook nog voor vele andere toepassingen gebruiken zoals isolatiematerialen laten krimpen of smelten.

Werking van een gassoldeerbout

De werking van een gassoldeerbout is in veel opzichten niet anders dan van een standaard elektrische soldeerbout. Tijdens het solderen gebruik je nog altijd een hete punt om soldeertin te laten smelten en met het gesmolten materiaal een verbinding te maken tussen twee metalen onderdelen. Het verschil is echter dat de punt van deze soldeerbout wordt verwarmd door een gasbrander die een zeer hete vlam op de metalen soldeerpunt richt. De brander haalt brandstof voor de vlam uit een gasreservoir dat in de gassoldeerbout is gebouwd. Dit maakt het gereedschap zeer mobiel. Het is als het ware een gasbrander waar een soldeerpunt opgezet kan worden. De gebruiker heeft ook de mogelijkheid om de soldeerpunt eraf te halen en andere punten op de gasbrander te zetten waardoor hij of zij in staat is diverse soorten klussen te verrichten. De grote voordelen van een gassoldeerbout zijn te danken aan de voeding via een gasvlam, deze eigenschap zorgt echter ook voor enkele nadelen.

Gassoldeerbout set met extra koppen

In de meeste gevallen wordt een gassoldeerbout geleverd als een set met meerdere punten. Omdat het hoofddoel van het gereedschap is om te solderen, zitten er altijd een of twee soldeerpunten van verschillende diameters in de set. Daarnaast kunnen er nog enkele andere accessoires op de soldeerbout gezet worden. Zo wordt bijvoorbeeld ook vaak een mespunt T7 (oftewel een warmte mes) in de set bijgeleverd. Hiermee kan je gemakkelijk door kunststof materialen heen snijden. Een ander makkelijk hulpmiddel is een deflector. Dit is een gebogen metalen oppervlakte waarmee de hitte van de vlam uit de gassoldeerbout gedeflecteerd kan worden. Handig om bijvoorbeeld isolatiemateriaal om een elektriciteitsdraad heen te smelten na het solderen. Voor ditzelfde doel kan ook een zogenoemde warmeluchtblazer gebruikt worden. Dit is een speciale bout met punt die ervoor zorgt dat warme lucht in plaats van een directe vlam de kant op straalt waar je de gassoldeerbout richt. Het zijn allen handige hulpmiddelen die goed van pas komen.

Temperatuur regelen en bijvullen

Een probleem met een gassoldeerbout is onder andere dat het lastiger is om de temperatuur te regelen in tegenstelling tot de duurdere elektrische modellen. De temperatuur wordt op dit type soldeerbout geregeld via het bijstellen van de vlam die de soldeerpunt verwarmt. Minder nauwkeurig uiteraard dan een elektrisch model waarbij je de temperatuur tot op een graad nauwkeurig kunt instellen. Een ander nadeel waar je mee te maken krijgt is de noodzaak tot het bijvullen van gas. De gassoldeerbout heeft een interne voeding en kan daardoor slechts een beperkte periode achtereen gebruikt worden. Sommige modellen hebben een actieve werking van slechts 30 minuten. De duurdere gassoldeerbouten gaan 2 tot 3 uur mee op een enkele gasvulling. Het bijvullen van het gasreservoir neemt overigens niet veel tijd in beslag. Wanneer je een gasvulling bij de hand hebt dan kan je binnen een paar tellen weer over een volledig gevulde gassoldeerbout beschikken. In het reservoir zit in de meeste gevallen butaangas. Dat is hetzelfde soort gas als in een standaard aansteker zit. De gasvullingen zijn dan ook niet moeilijk te verkrijgen en goedkoop aan te schaffen.

Nut van een gasbrander bij solderen

Een gassoldeerbout is eigenlijk niets meer dan een kleine gasbrander waarop een soldeerpunt gezet kan worden. De voeding via een reservoir met butaangas en de onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet maken de gassoldeerbout uiterst mobiel en gemakkelijk op alle mogelijke plekken te gebruiken. De gasbrander heeft echter nog meer nut bij het solderen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om zonder soldeerpunt te solderen en de gasbrander rechtstreeks op het soldeertin te richten. In sommige gevallen is deze manier van werken makkelijker dan het traditionele solderen. Uiteraard kan je deze werkwijze niet toepassen wanneer je soldeerwerk op een printplaat moet verrichten. Hier is de gassoldeerbout in principe niet voor geschikt. Evenals in situaties waar je mogelijk met explosiegevaar tijdens het solderen te maken kunt krijgen. De gasbrander is wel nuttig wanneer je isolatiemateriaal wilt laten krimpen of smelten. Dit komt regelmatig voor tijdens het uitvoeren van soldeerklussen. Twee uiteinden van elektriciteitsdraden die met behulp van solderen met elkaar zijn verbonden, worden meestal beschermd met een klein stuk rubber isolatiemateriaal. Hier kan je de gasbrander op richten zodat het materiaal door de warmte zal krimpen en daardoor strak (en onbeschadigd) om de elektriciteitsdraden komt te zitten.

Welke gassoldeerbout kopen?

Ons assortiment gassoldeerbouten bestaat uit verschillende typen in diverse prijsklassen. Tijdens een gassoldeerbout kopen zijn enkele dingen belangrijk om op te letten. Zo wil je bijvoorbeeld een exemplaar waarbij de temperatuur instelbaar is. Hierdoor is het solderen een stuk makkelijker en beter te controleren. Een andere belangrijke specificatie is de gemiddelde werkingsduur van de gassoldeerbout. Indien je slechts af en toe een keer een klein soldeerklusje moet verrichten dan is een korte werkingstijd geen probleem. Ben je echter van plan om de gassoldeerbout regelmatig te gebruiken tijdens klussen, dan kan je beter een exemplaar kiezen waar je gemiddeld 90 minuten of langer mee kunt werken. Een extra gasvulling mag je uiteraard ook niet vergeten wanneer je van plan bent een gassoldeerbout te kopen. Deze accessoire is eveneens via onze website te verkrijgen, net zoals soldeertin en alle andere accessoires die je nodig hebt tijdens het solderen. Koop je een set dan worden de meeste accessoires al bij de gassoldeerbout geleverd. Hiermee bespaar je geld dat je van de aankoopprijs af kunt trekken. Je kunt je online bestelling zo compleet en daarmee vaak voordeliger maken als je zelf wil.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij een bepaalde gassoldeerbout kopen? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen over soldeerset of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links