Gassoldeerbouten

Een gassoldeerbout komt goed van pas wanneer je wilt werken op een plek waar je geen beschikking hebt over een elektriciteitsaansluiting. De voeding hiervan is namelijk een ingebouwd gasreservoir. Hierdoor kun je hem op alle mogelijke plekken gebruiken en heb je ook geen last van een elektriciteitssnoer dat in de weg zit tijdens het werken. De ultieme mobiliteit is niet het enige voordeel van dit type. Door de verhitting van de punt met behulp van een vlam kun je het gereedschap behalve voor solderen ook nog voor vele andere toepassingen gebruiken zoals isolatiematerialen laten krimpen of smelten.

Werking

De werking van een gassoldeerbout is in veel opzichten niet anders dan van een standaard elektrische uitvoering. Tijdens het solderen gebruik je nog altijd een hete punt om tin te laten smelten en met het gesmolten materiaal een verbinding te maken tussen twee metalen onderdelen. Het verschil is echter dat de punt wordt verwarmd door een gasbrander. De brander haalt brandstof voor de vlam uit een reservoir. Dit maakt het gereedschap zeer mobiel. Het is als het ware een brander waar een soldeerpunt opgezet kan worden. De gebruiker heeft ook de mogelijkheid om hem eraf te halen en er andere voor in de plaats op de brander te zetten, waardoor hij of zij in staat is diverse soorten klussen te verrichten. De grote voordelen van dit type zijn te danken aan de voeding via een gasvlam, deze eigenschap zorgt echter ook voor enkele nadelen.

Gassoldeerbout set met extra koppen

In de meeste gevallen wordt een bout geleverd als een set met meerdere punten. Omdat het hoofddoel van het gereedschap is om te solderen, zitten er altijd een of twee met verschillende diameters in de set. Daarnaast kunnen er nog enkele andere accessoires op de bout gezet worden. Zo wordt bijvoorbeeld ook vaak een mespunt T7 (oftewel een warmte mes) in de set bijgeleverd. Hiermee kun je gemakkelijk door kunststof materialen heen snijden. Een ander makkelijk hulpmiddel is een deflector. Dit is een gebogen metalen oppervlakte waarmee de hitte van de vlam gedeflecteerd kan worden. Handig om bijvoorbeeld isolatiemateriaal om een elektriciteitsdraad heen te smelten na het solderen. Voor ditzelfde doel kan ook een zogenoemde warme luchtblazer gebruikt worden. Dit is een speciale bout die ervoor zorgt dat warme lucht in plaats van een directe vlam de kant op straalt waar je hem richt. Het zijn allen handige hulpmiddelen die goed van pas komen.

Temperatuur regelen en bijvullen

Een probleem met dit type is onder andere dat het lastiger is om de temperatuur te regelen in tegenstelling tot de duurdere elektrische modellen. De temperatuur wordt op dit type geregeld via het bijstellen van de vlam die de punt verwarmt. Minder nauwkeurig uiteraard dan een elektrisch model waarbij je de temperatuur tot op een graad nauwkeurig kunt instellen. Een ander nadeel waar je mee te maken krijgt is de noodzaak tot het bijvullen van gas. Hij heeft een interne voeding en kan daardoor slechts een beperkte periode achtereen gebruikt worden. Sommige modellen hebben een actieve werking van slechts 30 minuten. De duurdere uitvoeringen gaan 2 tot 3 uur mee op een enkele gasvulling. Het bijvullen van het reservoir neemt overigens niet veel tijd in beslag. Wanneer je een vulling bij de hand hebt dan kun je binnen een paar tellen weer over een volledig gevuld exemplaar beschikken. In het reservoir zit in de meeste gevallen butaangas. Dat is hetzelfde soort als in een standaard aansteker zit. De vullingen zijn dan ook niet moeilijk te verkrijgen en goedkoop aan te schaffen.

Nut van een gasbrander bij solderen

Een dergelijk type is eigenlijk niets meer dan een kleine brander waarop een punt gezet kan worden. De voeding via een reservoir met butaangas en de onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet maken dit type uiterst mobiel en gemakkelijk op alle mogelijke plekken te gebruiken. De brander heeft echter nog meer nut bij het solderen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om zonder punt te werken en de brander rechtstreeks op het tin te richten. In sommige gevallen is deze manier van werken makkelijker dan het traditionele solderen. Uiteraard kun je deze werkwijze niet toepassen wanneer je je kluswerk op een printplaat moet verrichten. Hier is dit type in principe niet voor geschikt. Evenals in situaties waar je mogelijk met explosiegevaar tijdens het werken te maken kunt krijgen. De brander is wel nuttig wanneer je isolatiemateriaal wilt laten krimpen of smelten. Dit komt regelmatig voor tijdens het uitvoeren van dit soort klussen. Twee uiteinden van elektriciteitsdraden die met behulp van solderen met elkaar zijn verbonden, worden meestal beschermd met een klein stuk rubber isolatiemateriaal. Hier kan je de brander op richten zodat het materiaal door de warmte zal krimpen en daardoor strak (en onbeschadigd) om de elektriciteitsdraden komt te zitten.

Welke gassoldeerbout kopen?

Ons assortiment bestaat uit verschillende typen in diverse prijsklassen. Zo wil je bijvoorbeeld een exemplaar waarbij de temperatuur instelbaar is. Hierdoor is het werken een stuk makkelijker en beter te controleren. Een andere belangrijke specificatie is de gemiddelde arbeidsduur. Indien je slechts af en toe een keer een klein klusje moet verrichten dan is een korte arbeidsduur geen probleem. Ben je echter van plan om hem regelmatig te gebruiken tijdens klussen, dan kun je beter een exemplaar kiezen waar je gemiddeld 90 minuten of langer mee kunt werken. Een extra vulling mag je uiteraard ook niet vergeten wanneer je van plan bent dit te kopen. Deze accessoire is eveneens via onze website te verkrijgen, net zoals tin en alle andere accessoires die je nodig hebt tijdens het solderen. Koop je een set dan worden de meeste accessoires al meegeleverd. Hiermee bespaar je geld dat je van de aankoopprijs af kunt trekken. Je kunt je online bestelling zo compleet en daarmee vaak voordeliger maken als je zelf wil.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij een bepaalde gassoldeerbout kopen? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen over soldeerset of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Prima service. Snelle leveringen en goede after sales!" 9,7
Uitstekend "Alles aanwezig snel en zeer goed betaalbaar.Verzending is top verpakking uitstekend." 9,6
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links