Soldeerpistolen

Met een soldeerpistool is het makkelijk om op hoge temperaturen te solderen. Druk de knop in en binnen enkele seconden loopt de temperatuur van het soldeerpistool hoog op. Er zitten in ons assortiment soldeerpistolen van verschillende prijsklassen. Een soldeerpistool kopen hoeft niet duur te zijn, ze zijn namelijk al verkrijgbaar vanaf 15 euro. Er zitten wel verschillen tussen een goedkope en een duurdere variant. Bij ons kun je terecht voor goede soldeerpistolen en toebehoren.

Zo werkt solderen met een soldeerpistool

Net als een soldeerbout heeft het soldeerpistool als doel om soldeertin te verhitten totdat dit smelt waarna je er twee objecten mee aan elkaar kunt solderen. Een soldeerpistool heeft vaak meer vermogen dan een soldeerbout, waardoor je dus ook hogere temperaturen kunt halen. Daardoor worden soldeerpistolen vaak voor zwaarder soldeerwerk gebruikt dan een soldeerbout. De meeste soldeerpistolen hebben geen temperatuurregelaar en een soldeerpistool wordt steeds heter naarmate je knop blijft indrukken. Je blijft de knop dus indrukken tot het soldeer is gesmolten, en laat meteen daarna de knop weer los. Door de knop langer vast te houden loop je het risico de materialen te smelten die je aan elkaar wilt bevestigen. De kop van het pistool gaat lang mee maar zal na verloop van tijd wel vervangen moeten worden. Doordat het apparaat niet al te groot is, is het makkelijk te gebruiken op plekken waar je anders niet bij kunt komen.

Verschillende soldeerpistolen

Doordat een goedkoop pistool een lager vermogen heeft, kan dit niet dezelfde temperatuur bereiken als een soldeerpistool met een hoger vermogen. Daarnaast is een pistool van een hogere prijs ook van beter materiaal gemaakt, zo is het handvat een stuk comfortabeler om vast te houden. Omdat een soldeerpistool stroom nodig heeft wordt het altijd met een kabel geleverd. Wanneer je op zoek bent naar een goedkoop instapmodel kun je kiezen voor het merk Perel. Wil je vaker solderen, dan kun je beter gaan voor een soldeerpistool van betere kwaliteit. Een bekend merk van kwalitatieve soldeerpistolen is Weller. Deze pistolen zijn van goede kwaliteit en hebben daardoor een lange levensduur. Het frame is hierbij ook van lichter materiaal gemaakt dan goedkope varianten.

Vervangen van de soldeerpunt

De soldeerpunt van het pistool slijt na verloop van tijd. Vaak vervangen mensen meteen de soldeerpunt zodra het soldeerpistool minder goed begint te verwarmen, terwijl dit in veel gevallen niet nodig is. Doordat de punt na verloop van tijd minder strak vast zit aan het soldeerpistool, geeft deze minder vermogen door, waardoor de punt minder heet wordt. Dit kun je oplossen door de soldeerpunt strakker vast te draaien. Werkt dit niet dan zul je de soldeerpunt alsnog moeten vervangen. Soms komt het voor dat de soldeerpunt breekt, dit is niets geks en komt door de slijtage aan de punt. In dit geval zul je ook de punt moeten vervangen. Je kunt de punt losdraaien met een steeksleutel, waarbij je beide schroeven los draait waarmee de punt vast zit. Je kunt de nieuwe punt bevestigen door beide uiteinden in de gaten te doen, waarna je de soldeerpunt heen en weer beweegt tot deze er ver genoeg in zit. Vervolgens draai je de schroeven weer aan zodat de punt goed vast zit op het soldeerpistool. Soms lijkt het of de nieuwe punt niet in het apparaat past, zorg dan dat de binnenkant van het soldeerpistool goed is gereinigd zodat de nieuwe punt er makkelijker in past.

Veiligheid tijdens het solderen

Tijdens het solderen werk je met hoge temperaturen, waardoor het extra belangrijk is om veilig met de apparatuur om te gaan. Een veelgemaakte fout is dat mensen per ongeluk de soldeerpunt van het soldeerpistool aanraken omdat ze denken dat deze al koud is, terwijl dit soms langer duurt dan je zou verwachten. Ga er daarom altijd vanuit dat een soldeerpistool heet is zodat je geen kans laat voor fouten. Met de warme soldeerpunt van het pistool kun je jezelf makkelijk branden, daarom is het slim om altijd hittebestendige handschoenen te dragen om de kans op brandwonden te verkleinen. Het kan namelijk altijd een keer gebeuren dat je tijdens het solderen per ongeluk tegen de soldeerpunt aan komt. Een soldeerpistool wordt snel warm, maar koelt ook redelijk snel af. Daarom is het belangrijk om het niet langer dan een halve minuut achter elkaar te gebruiken. Laat de punt even afkoelen en ga dan pas weer verder met solderen. Net zoals bij elektrisch gereedschap is het verstandig om altijd een veiligheidsbril te dragen.

Extra tips om veilig te solderen

Omdat er rook vrijkomt tijdens het solderen is het belangrijk om in een ruimte met goede ventilatie te werken. Hoe kleiner de ruimte, hoe belangrijker het is om goede ventilatie te hebben. Dit komt doordat een kleine ruimte sneller vol is met rook. In de handleiding van het soldeerpistool staat exact beschreven hoelang je moet wachten voor deze volledig is opgewarmd. Na het solderen is het belangrijk om niet meteen het gesoldeerde object aan te raken, deze kan namelijk nog heet zijn. Een schone omgeving is ook van belang omdat er anders stofdeeltjes op de soldeerpunt gaan zitten. Omdat het soldeerpistool erg heet wordt, is het belangrijk dit goed op te bergen, op een plek waar kinderen er niet bij kunnen. Na het solderen is het belangrijk om je handen te wassen, zodat hier geen schadelijke stoffen meer aan zitten. Met deze tips begin je veilig met solderen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze soldeerpistolen of wens je advies bij een bepaald soldeerpistool kopen? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen over soldeerproducten of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links