Soldeerpistolen

Met een soldeerpistool is het makkelijk om op hoge temperaturen te solderen. Druk de knop in en binnen enkele seconden loopt de temperatuur hoog op. Er zitten in ons assortiment soldeerpistolen van verschillende prijsklassen. Een dergelijk stuk gereedschap kopen hoeft niet duur te zijn, ze zijn namelijk al verkrijgbaar vanaf 15 euro. Er zitten wel verschillen tussen een goedkope en een duurdere variant. Bij ons kun je terecht voor goede uitvoeringen en toebehoren.

Zo werkt een soldeerpistool

Net als een bout heeft deze als doel om tin te verhitten totdat dit smelt, waarna je er twee objecten mee aan elkaar kunt solderen. Een pistool heeft vaak meer vermogen dan een bout, waardoor je dus ook hogere temperaturen kunt halen. Daardoor worden pistolen vaak voor zwaarder soldeerwerk gebruikt dan een bout. De meeste modellen hebben geen temperatuurregelaar en een pistool wordt steeds heter naarmate je knop blijft indrukken. Je blijft de knop dus indrukken tot het tin is gesmolten, en laat meteen daarna de knop weer los. Door de knop langer vast te houden loop je het risico de materialen te smelten die je aan elkaar wilt bevestigen. De kop gaat lang mee maar zal na verloop van tijd wel vervangen moeten worden. Doordat het gereedschap niet al te groot is, is het makkelijk te gebruiken op plekken waar je anders niet bij kunt komen.

Verschillende soldeerpistolen

Doordat een goedkoop model een lager vermogen heeft, kan dit niet dezelfde temperatuur bereiken als een uitvoering met een hoger vermogen. Daarnaast is een pistool van een hogere prijs ook van beter materiaal gemaakt, zo is het handvat een stuk comfortabeler om vast te houden. Omdat hij stroom nodig heeft wordt het altijd met een kabel geleverd. Wanneer je op zoek bent naar een goedkoop instapmodel kun je kiezen voor het merk Perel. Wil je vaker solderen, dan kun je beter gaan voor modellen van betere kwaliteit. Een bekend en kwalitatief goed merk is Weller. Deze pistolen zijn zeer degelijk en hebben daardoor een lange levensduur. Het frame is hierbij ook van lichter materiaal gemaakt dan goedkope varianten.

Vervangen van de soldeerpunt

Deze slijt na verloop van tijd. Vaak vervangen mensen hem meteen zodra het pistool minder goed begint te verwarmen, terwijl dit in veel gevallen niet nodig is. Doordat hij na verloop van tijd minder strak vast zit, geeft deze minder vermogen door waardoor de punt minder heet wordt. Dit kun je oplossen door deze strakker vast te draaien. Werkt dit niet dan zul je hem alsnog moeten vervangen. Soms komt het voor dat de punt breekt, dit is niets geks en komt door de slijtage. In dit geval zul je ook deze moeten vervangen. Je kunt hem losdraaien met een steeksleutel, waarbij je beide schroeven los draait waarmee hij vast zit. Je kunt de nieuwe punt bevestigen door beide uiteinden in de gaten te doen, waarna je hem heen en weer beweegt tot deze er ver genoeg in zit. Vervolgens draai je de schroeven weer aan zodat hij goed vast zit. Soms lijkt het of de nieuwe punt niet in het gereedschap past, zorg dan dat de binnenkant van het gereedschap goed is gereinigd zodat hij er dan wel makkelijker in past.

Veiligheid tijdens het solderen

Tijdens het solderen werk je met hoge temperaturen, waardoor het extra belangrijk is om veilig met het gereedschap om te gaan. Een veelgemaakte fout is dat mensen per ongeluk de punt aanraken omdat ze denken dat deze al koud is, terwijl dit soms langer duurt dan je zou verwachten. Ga er daarom altijd vanuit dat een soldeerpistool heet is zodat je geen kans laat voor fouten. Met de warme punt kun je jezelf makkelijk branden, daarom is het slim om altijd hittebestendige handschoenen te dragen om de kans op brandwonden te verkleinen. Het kan namelijk altijd een keer gebeuren dat je tijdens het solderen per ongeluk tegen de punt aan komt. Een soldeerpistool wordt snel warm, maar koelt ook redelijk snel af. Daarom is het belangrijk om het niet langer dan een halve minuut achter elkaar te gebruiken. Laat deze even afkoelen en ga dan pas weer verder met solderen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze soldeerpistolen of wens je advies? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen over onze producten of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Prima service. Snelle leveringen en goede after sales!" 9,7
Uitstekend "Alles aanwezig snel en zeer goed betaalbaar.Verzending is top verpakking uitstekend." 9,6
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links