Soldeersets

De minimale benodigdheden om te solderen zijn een bout en tin. Daarnaast zijn er echter nog tal van accessoires die het werken makkelijker kunnen maken en soms zelfs essentieel zijn om in staat te zijn soldeerwerk naar behoren te verrichten. Indien je nog niet veel ervaring hebt met het uitvoeren van dergelijke klussen, dan is het moeilijk om direct te weten wat je allemaal nodig zult hebben. In dat geval is de beste oplossing om meteen maar een complete set te kopen. Dit is een set waar zo’n beetje alles inzit dat je tijdens het solderen nodig kunt hebben. Een set is daardoor de perfecte aankoop voor elke (beginnende) klusser die meteen aan de slag wil.

Aan de slag met een soldeerset

Hierin zitten alle benodigdheden die vereist zijn. Je kunt dan ook meteen beginnen met solderen zonder de noodzaak nog accessoires bij te moeten kopen. Je hebt dan namelijk meteen de beschikking over een bout, een handige houder waar je het gereedschap tijdens het gebruik op kunt zetten en in veel gevallen wordt ook meteen tin met de set bijgeleverd. De bout plug je in een stopcontact, je laat het gereedschap in de houder even op temperatuur komen en vervolgens ben je klaar om je eerste verbinding te maken. Het is om die reden ook de beste keuze voor mensen die nog weinig tot geen ervaring hebben met een soortgelijk karwei. Zij hoeven zich niet eerst te verdiepen in alle extra accessoires die zij eventueel nodig hebben om te beginnen met het maken van verbindingen tussen metalen onderdelen. Met een dergelijk pakket heb je immers de zekerheid dat alle benodigdheden zijn bijgesloten. Wellicht moet je enkel nog tin los bijkopen, maar deze zit vaak ook al standaard in de set.

Zachtsolderen

Het solderen met een bout noemen we ook wel zachtsolderen. Dit gebeurt op relatief lage temperaturen die onder de 450 graden Celsius liggen. Met de verwarmde bout uit de set wordt tin tot een smeltpunt gebracht en vervolgens laat men een gesmolten druppel op de plek vallen waar de verbinding tot stand gebracht moet worden. Op het moment dat de tin weer afkoelt en in hardheid toeneemt, is een stevige verbinding het resultaat. In de set zit meestal een bout met een wat lager vermogen waardoor de temperatuur eenvoudig te controleren is. Dit maakt het voor beginners makkelijker om tijdens de hoeveelheid tin te reguleren.

Inhoud

Een soldeerbout is een standaard onderdeel van iedere set. Een houder waar je veilig het gereedschap in kunt zetten wanneer dit zeer heet is geworden, is ook bij alle pakketten standaard inbegrepen. Wat de overige inhoud is, kan per product verschillen. In de meeste gevallen behoort ook een spons tot de inhoud. Hiermee kan je de bout schoonmaken, wanneer er te veel tin aan de punt blijft kleven. Wat je dan enkel nog nodig hebt om te beginnen met solderen, is tin en een dispenser, waarmee je het materiaal langzaam kunt voeden. In sommige sets zijn deze benodigdheden bijgesloten. Indien dit niet het geval is, dan kun je deze als losse accessoires op onze website bijbestellen. Een desoldeerpomp is tevens een accessoire dat onderdeel kan uitmaken van een dergelijk pakket. Hiermee kun je een oude verbinding soldeervrij maken.

Soldeerset vermogen en temperatuur

Bij een bout staat altijd duidelijk het vermogen aangegeven. Dit is namelijk een belangrijke specificatie die de maximale temperatuur bepaalt waartoe die verhit kan worden. Een dergelijk pakket heeft meestal een bout met een laag vermogen. De temperatuur is daardoor in de meeste gevallen beperkt tot maximaal 450 graden. Dit is echter meer dan genoeg om tin te laten smelten. Het lagere wattage is vooral voor beginnende gebruikers aan te raden. Daardoor kan met dit pakket zeer nauwkeurig soldeerwerk verricht worden. Dit is helemaal makkelijk wanneer de set met een bout wordt geleverd, waarvan de temperatuur instelbaar is. Deze functionaliteit stelt je in staat om de snelheid van het solderen te reguleren. Zeer belangrijk wanneer je een karwei aan elektronica moet verrichten en je geen tin op andere onderdelen mag spillen. Hoewel je in een set meestal niet de meest dure en geavanceerde bouten zult aantreffen, kan je hier wel een prima resultaat mee realiseren.

Extra accessoires

In de specificaties van de verschillende paketten die bij ons te koop worden aangeboden, staat duidelijk vermeld wat precies de inhoud van de set is. Afhankelijk van wat allemaal is bijgesloten, kun je genoodzaakt zijn om toch nog extra accessoires aan te schaffen om in staat te zijn je karwei te verrichten. Zo kun je bijvoorbeeld een desoldeerpomp of -pistool nodig hebben om een oude verbinding vrij van soldeer te maken. Indien je twee nieuwe onderdelen met elkaar wilt verbinden dan is dit uiteraard niet nodig. Spullen om de oppervlakten die je wilt solderen schoon te maken zijn tevens vereist. Een accessoirepakket is in dat geval handig, omdat hierin borstels, haakjes en schrapers zitten die tijdens het karwei goed van pas komen.

Vragen en advies bij soldeerset kopen

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij een bepaalde soldeerset? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Prima service. Snelle leveringen en goede after sales!" 9,7
Uitstekend "Alles aanwezig snel en zeer goed betaalbaar.Verzending is top verpakking uitstekend." 9,6
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links