Soldeersets

De minimale benodigdheden om te solderen zijn een soldeerbout en soldeertin. Daarnaast zijn er echter nog tal van accessoires die het werken makkelijker kunnen maken en soms zelfs essentieel zijn om in staat te zijn soldeerwerk naar behoren te verrichten. Indien je nog niet veel ervaring hebt met het uitvoeren van soldeerklussen, dan is het moeilijk om direct te weten wat je allemaal nodig zult hebben. In dat geval is de beste oplossing om meteen maar een complete soldeerset kopen. Dit is een set waar zo’n beetje alles inzit dat je tijdens het solderen nodig kunt hebben. Een soldeerset is daardoor de perfecte aankoop voor elke (beginnende) klusser die meteen wil solderen.

Solderen met een soldeerset

In een soldeerset zitten alle benodigdheden die vereist zijn om te solderen. Je kan dan ook meteen beginnen met solderen als je een soldeerset hebt gekocht. Je hebt dan namelijk meteen de beschikking over een soldeerbout, een handige houder waar je het gereedschap tijdens het gebruik op kunt zetten en in veel gevallen wordt ook meteen soldeertin met de set bijgeleverd. De soldeerbout plug je in een stopcontact, je laat het gereedschap in de houder even op temperatuur komen en vervolgens ben je klaar om je eerste soldeerverbinding te maken. Dit is het grote voordeel van een soldeerset. Hierin zit namelijk alles dat je nodig hebt om te solderen. Het is om die reden ook de beste keuze voor mensen die nog weinig tot geen ervaring hebben met soldeerwerk. Zij hoeven zich niet eerst te verdiepen in alle extra accessoires die zij eventueel nodig hebben om te beginnen met het maken van soldeerverbindingen tussen metalen onderdelen. Met een soldeerset heb je immers de zekerheid dat alle benodigdheden zijn bijgesloten. Wellicht moet je enkel nog soldeertin los bijkopen, maar deze zit vaak ook al standaard in de set.

Geschiedenis van zachtsolderen

Het solderen met een soldeerbout noemen we ook wel zachtsolderen. Dit gebeurt op relatief lage temperaturen die onder de 450 graden Celsius liggen. Met de verwarmde soldeerbout uit de soldeerset wordt soldeertin tot een smeltpunt gebracht en vervolgens laat men een gesmolten druppel van de tinlegering op de plek vallen waar de verbinding tot stand gebracht moet worden. Op het moment dat de tin weer afkoelt en in hardheid toeneemt, is een stevige soldeerverbinding het resultaat. Het is een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden die al zeer lang bestaat. Meer dan 5000 jaar geleden werden in Mesopotamië dezelfde soort technieken gebruikt. In die tijd werd solderen onder andere ingezet om sieraden te maken. Een ware ambacht want toen waren er natuurlijk nog geen soldeersets verkrijgbaar waarmee werkelijk iedereen in staat is om te solderen. Met een soldeerset stelt de bezigheid namelijk niet veel meer voor. In de set zit meestal een soldeerbout met een wat lager vermogen waardoor de temperatuur eenvoudig te controleren is. Dit maakt het voor beginners makkelijker om tijdens het solderen de hoeveelheid tin te reguleren.

Inhoud van een soldeerset

De naam soldeerset geeft al aan dat het een product is dat uit meerdere onderdelen bestaat. Een soldeerbout is uiteraard een standaard onderdeel van iedere set. Een houder waar je veilig het gereedschap in kunt zetten wanneer dit zeer heet is geworden, is ook bij alle soldeersets inbegrepen. Wat de overige inhoud van een set is, kan per product verschillen. In de meeste gevallen behoort ook een soldeerspons tot de inhoud. Hiermee kan je de soldeerbout schoonmaken, wanneer er te veel soldeertin aan de soldeerpunt blijft kleven. Wat je dan enkel nog nodig hebt om te beginnen met solderen, is soldeertin en een soldeerdispenser waarmee je het materiaal langzaam kunt voeden. In sommige sets zijn deze benodigdheden bijgesloten. Indien dit niet het geval is, dan kun je deze als losse accessoires op onze website bijbestellen. Een desoldeerpomp is tevens een accessoire dat onderdeel kan uitmaken van een soldeerset. Hiermee kan je een oude verbinding soldeervrij maken. Dit wordt ook wel desolderen genoemd.

Soldeerset vermogen en temperatuur

Voor een soldeerbout set staat altijd duidelijk het vermogen aangegeven. Dit is namelijk een belangrijke specificatie die de maximale temperatuur bepaalt waartoe de soldeerbout verwarmd kan worden. Een soldeerset heeft meestal een soldeerbout met een laag vermogen. De temperatuur is daardoor in de meeste gevallen beperkt tot maximaal 450 graden. Dit is echter meer dan genoeg om soldeertin te laten smelten. Het lagere vermogen is vooral voor beginnende soldeerders aan te raden. Het soldeertin dat de punt van de soldeerbout raakt, zal dan namelijk langzaam smelten. Daardoor kan met de soldeerset zeer nauwkeurig soldeerwerk verricht worden. Dit is helemaal makkelijk wanneer de soldeerset met een soldeerbout wordt geleverd waarvan de temperatuur instelbaar is. Deze functionaliteit stelt je in staat om de snelheid van het solderen te reguleren. Zeer belangrijk wanneer je soldeerwerk aan elektronica moet verrichten en je geen soldeertin op andere onderdelen mag spillen. Hoewel je in een soldeerset meestal niet de meest dure en geavanceerde soldeerbouten zal aantreffen, kan je hier wel prima soldeerwerk mee realiseren.

Extra accessoires bij soldeerset kopen

In de specificaties van de verschillende soldeersets die op deze pagina te koop worden aangeboden, staat duidelijk vermeld wat precies de inhoud van de set is. Tevens kan je de inhoud op de productafbeeldingen bekijken. Afhankelijk van wat allemaal in de soldeerset is bijgesloten, kan je genoodzaakt zijn om extra accessoires aan te schaffen om in staat te zijn je soldeerwerk te verrichten. Zo kan je bijvoorbeeld een desoldeerpomp of -pistool nodig hebben om een oude soldeerverbinding vrij van soldeer te maken. Indien je twee nieuwe onderdelen met elkaar wilt verbinden dan is dit uiteraard niet nodig. Je moet dan nog wel soldeertin kopen om met de soldeerset te werken. Spullen om de oppervlakten die je wilt solderen schoon te maken zijn tevens vereist. Een soldeeraccessoireset is in dat geval handig, omdat hierin borstels, haakjes en schrapers zitten die tijdens het solderen goed van pas komen. Alle mogelijke accessoires als aanvulling op je soldeerset zijn in onze webwinkel te koop.

Vragen en advies bij soldeerset kopen

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij een bepaald soldeerset kopen? Bel ons dan op 043-7820543 met je vragen over soldeerset of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links