Soldeerstations

Een soldeerstation is enorm handig als je regelmatig soldeerwerk doet. In tegenstelling tot een losse soldeerbout heb je met een soldeerstation meteen een standaard voor je soldeerbout. In de standaard wordt de soldeerbout netjes beschermd en staat hij stevig en veilig, ook als de soldeerbout heet is. Een soldeerstation is een belangrijk stuk gereedschap voor zowel hobbyist als professional en mag in geen enkele elektronicawerkplaats ontbreken. Wij leveren verschillende soorten soldeerstations zoals een eenvoudig soldeerstation zonder temperatuurregeling, maar ook geavanceerde met vermogensregeling of een professioneel soldeerstation met exacte temperatuurregeling.

Welk soldeerstation kopen?

Het eenvoudigste soldeerstation dat wij verkopen is voorzien van een aan-uitschakelaar en soldeerboutstandaard. Nadat het soldeerstation ingeschakeld is, warmt de soldeerbout in een aantal minuten op tot hij de juiste gebruikstemperatuur heeft bereikt. Dit soldeerstation is prima geschikt voor eenvoudig soldeerwerk, waarbij de temperatuurbelasting niet kritisch is. Voorbeelden hiervan zijn solderen van bedrading, van bedieningspanelen en van aansluitmateriaal. Voor het solderen van elektronica geven zowel professionals als hobbyisten de voorkeur aan een soldeerstation waarvan de temperatuur en/of het vermogen geregeld kan worden. Door een temperatuur- of vermogensregeling heb je veel meer controle over het soldeerproces. Er zijn dus twee soorten regelingen. Een soldeerstation met instelbaar vermogen heeft een elektronische vermogensregeling. Met de regelaar kan worden ingesteld hoeveel elektrisch vermogen er aan de soldeerbout wordt toegevoerd. Meer vermogen betekent een hogere rusttemperatuur, minder vermogen betekent een lagere rusttemperatuur. Het vermogen wordt ingesteld met de regelaar op het station. Dit type heeft geen temperatuuraanduiding. Het voordeel van een vermogensgeregeld soldeerstation is dat de prijs laag is en het voor zeer veel soorten soldeerwerk prima geschikt is. Het nadeel van een soldeerstation met vermogensregeling is dat de temperatuur daalt naarmate er meer warmtevraag is.

Een soldeerstation met instelbare temperatuur

Dit soldeerstation is wat duurder omdat de functionaliteit en de ingebouwde elektronica uitgebreider is. De elektronica in dit soldeerstation meet de temperatuur van het soldeerelement aan de hand van de temperatuurkarakteristiek van het verwarmingselement. Hierdoor kan de elektronica er voor zorgen dat er meer energie aan het element wordt toegevoerd wanneer dit sneller afkoelt door bijvoorbeeld een grotere warmtevraag. Het resultaat is, dat het verwarmingselement onder de meest uiteenlopende omstandigheden dezelfde temperatuur behoudt. Het voordeel van een soldeerstation met temperatuurregeling is dat je maar eenmaal de juiste temperatuur hoeft in te stellen en de elektronische regeling de rest doet. Bedenk dat alle soldeerklussen een eigen soldeertemperatuur vragen. Werk je met loodvrij soldeertin, dan moet je de temperatuur 30 to 40 graden Celsius hoger instellen dan bij het gebruik van loodhoudend soldeertin. Een soldeerstation met temperatuurregeling heeft druktoetsen of een draaiknop waarmee je de temperatuur nauwkeurig kunt instellen. Daarnaast heeft een soldeerstation soms temperatuuruitlezing met een of meerdere leds of met een digitale display. Een digitaal display geeft de meeste informatie want deze geeft de temperatuur van het verwarmingselement nauwkeurig weer in graden Celsius.

Vermogen van een soldeerbout

Bij een niet geregelde soldeerbout heb je voor fijn soldeerwerk een laag vermogen nodig en voor het zwaardere soldeerwerk een hoger vermogen. Bij een vermogensgeregelde soldeerbout kun je met de instelknop zelf het uitgangsvermogen en de rusttemperatuur instellen. Het maximale vermogen bepaalt hoe zwaar het soldeerwerk is dat je maximaal kunt doen. Het vermogen van dit type ligt rond de 50 Watt, dat is een prima waarde voor allround elektronica soldeerwerk. Bij een temperatuurgeregelde soldeerbout stel je de werktemperatuur in. Het maximale vermogen is bij dit type soldeerstation bepalend voor de snelheid waarmee de soldeerbout na inschakelen op temperatuur is. Wil je een korte opwarmtijd, kies dan voor een hoog vermogen. Het maximale vermogen bepaalt ook hoe zwaar het soldeerwerk is dat je kunt doen zonder dat de temperatuur onder de ingestelde waarde kan zakken. Het grote voordeel van een temperatuurgeregelde soldeerbout is de stabiele temperatuur onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Hierdoor kun je snel professionele soldeerverbindingen maken en is de kans op een zogenoemde koude las waarbij het soldeertin niet goed uitvloeit minimaal. Ben je van plan om regelmatig elektronicaschakelingen te solderen, dan is het gebruiksgemak van een dergelijk soldeerstation de hogere prijs meer dan waard.

Gebruik van een soldeerstation

Het reinigen van een soldeerboutpunt vergt wat handigheid. Voor het reinigen van een soldeerboutpunt heeft een station een ingebouwde reinigingsspons. Er zijn twee types sponzen. De gele kunststof spons moet je voor gebruik nat maken, zodat door de hitte de soldeerboutpunt niet beschadigd raakt. Nadat je de spons nat gemaakt hebt, haal je de soldeerboutpunt met de vlakke kant over de spons om overtollig soldeertin en vloeimiddel te verwijderen. De tweede soort spons is de metalen messingspons. Deze spons bestaat uit gekruld messingband. Deze spons mag je niet nat maken voor gebruik. Om de soldeerboutpunt te reinigen haal je de punt over de metaalspons of steek je de punt recht in de spons. Op deze manier verwijder je overtollig soldeertin. Het is belangrijk om de soldeerboutpunt regelmatig te reinigen, hierdoor voorkom je slechte solderingen. Voordat je een soldeerverbinding maakt, is het belangrijk dat je de onderdelen die je wilt solderen goed schoon en vetvrij maakt. Bij nieuwe onderdelen is dit vrijwel nooit een probleem. Bij het vervangen van onderdelen is het een goed idee om het te solderen oppervlak goed te reinigen bijvoorbeeld met een klein borsteltje en de onderdelen te behandelen met soldeerflux geschikt voor elektronica onderdelen. Niet alleen bevordert dat het gemak bij het solderen, maar ook de kwaliteit van de soldeerverbinding.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij het kiezen van een soldeerstation? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links